Samsung: 5ετής φυλάκιση για τον κληρονόμο - αντιπρόεδρο της εταιρείας

Ο κληρονόμος του νοτιοκορεατικού ομίλου Samsung, Lee Jae-yong, καταδικάστηκε σήμερα σε πέντε χρόνια φυλάκιση για διαφθορά.

Το δικαστήριο εκτίμησε ότι ο 49χρονος αντιπρόεδρος της Samsung Electronics, του μεγαλύτερου κατασκευαστή smartphones παγκοσμίως, είναι ένοχος μεταξύ άλλων για διαφθορά και ψευδορκία στο σκάνδαλο που οδήγησε στην αποπομπή της προέδρου Park Geun-hye.

Σύμφωνα με το δικαστήριο ο Lee δωροδόκησε με περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια την πρόεδρο Park με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες. Ο Lee, που αρνείται τις κατηγορίες, βρίσκεται υπό κράτηση από τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο ο δικηγόρος του δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση και ότι η υπερασπιστική ομάδα δεν μπορεί να δεχθεί την απόφαση. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η απόφαση θα ανατραπεί», δήλωσε ο δικηγόρος Σονγκ Γου-τσέολ.

Βάσει της νομοθεσίας της Νότιας Κορέας δεν μπορούν να ανασταλούν οι καταδίκες σε περισσότερα από τρία χρόνια φυλάκιση. Η πενταετής φυλάκιση είναι μια από τις μεγαλύτερες ποινές που έχουν επιβληθεί σε μεγάλο επιχειρηματία της χώρας.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η οικονομική στήριξη που πρόσφερε η Samsung στην έμπιστη φίλη της προέδρου, την Τσόι Σουν-σιλ, ισοδυναμεί με δωροδοκία, περιλαμβανομένων των 6,4 εκατομμυρίων δολαρίων (5,4 εκ. ευρώ) που κέρδισε χορηγώντας την καριέρα της κόρης της Τσόι στην ιππασία.

Σε αντάλλαγμα για τις συνεισφορές αυτές, η Samsung δέχθηκε τη στήριξη της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας για την αμφιλεγόμενη συγχώνευση το 2005 δύο θυγατρικών της, κάτι που βοήθησε τον Λι να ενισχύσει τον έλεγχό του στον όμιλο.

[via NEWS247.gr]

Loading