Κενό ασφαλείας στους επεξεργαστές Samsung Exynos επιτρέπει rootάρισμα των δημοφιλέστερων συσκευών της εταιρείας με ένα κλικ

Samsung Exynos Exploit

Λίγες εβδομάδες πέρασαν από την τελευταία φορά που είχαμε κάποια είδηση για κενό ασφαλείας σε high-end συσκευές της Samsung (βλ. εδώ), αλλά αυτή τη φορά το πρόβλημα φαίνεται ότι είναι λίγο πιο σοβαρό καθώς μέλλος των XDA developers ανακάλυψε ένα κενό στον πυρήνα (kernel) των επεξεργαστών Samsung Exynos 4210 και 4412, που αφήνει τη συσκευή "ανοικτή" για rootάρισμα ή εγκατάσταση "malware" με ένα κλικ.

Οι παραπάνω επεξεργαστές χρησιμοποιούνται από τα Galaxy S II, Galaxy S III, Galaxy Note, Galaxy Note 2, Galaxy Tab 2, Galaxy Note 10.1, Galaxy Camera και μερικά ακόμη άλλων εταιρειών (όπως το Meizu MX). Όσοι από εσάς έχετε στην κατοχή σας κάποια από τις παραπάνω και την έχετε rootάρει (χρησιμοποιείτε κάποια custom ROM), καλό θα είναι να ελέγξετε από τον developer της ROM αν υπάρχει κάποια "τρύπα" που επιτρέπει την πρόσβαση στη μνήμη της συσκευής σας. Από την άλλη, όσοι δεν έχετε "πειράξει" τις συσκευές σας, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε, καθώς η συσκευή δεν πρόκειται από μόνη της να "τρελαθεί". Απλά χρειάζεται να επιλέγετε με ιδιαίτερη προσοχή τις εφαρμογές που κατεβάζετε στη συσκευή σας.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από τη Samsung, η οποία έχει ενημερωθεί από τους XDA developers και πιθανότατα μέσα στις επόμενες ώρες θα βρεί τον τρόπο να επιλύσει και αυτό το πρόβλημα. Πάντως, για όσους ανησυχούν και δεν θέλουν να περιμένουν επίσημη λύση, ήδη κυκλοφόρησε εφαρμογή της Supercurio που ελέγχει αν η συσκευή έχει πρόβλημα, κλείνει την "τρύπα" χωρίς να ζητά πρόσβαση root στη συσκευή και δεν αλλοιώνει τίποτα στο σύστημα της.

[XDA via AndroidCommunity]

Loading