Μπαταρίες ιόντων λιθίου με άμμο φέρνουν τριπλάσια αυτονομία!

sand_battery

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές “έξυπνων” συσκευών τα τελευταία χρόνια είναι φυσικά αυτό της μπαταρίας. Κατά καιρούς έχουμε δει διάφορους τρόπους για μεγαλύτερη απόδοση με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, αλλά και πάλι δύσκολα ξεφεύγει κανείς από την 24ωρη αυτονομία μιας συσκευής (και πάλι ανάλογα με τη χρήση).

Υπερπυκνωτές γραφενίου, η “μπαταρία” των gadgets του μέλλοντος (;) [Video]

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές του University of California Riverside προτείνουν την χρήση άμμου (αντί γραφίτη) για τα ηλεκτρόδια ανόδου των μπαταριών ιόντων λιθίου (Li-ion), με αποτέλεσμα τριπλάσια αυτονομία, χαμηλότερο κόστος και προστασία για το περιβάλλον (αφού η άμμος δεν είναι τοξική).

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με το πυρίτιο σε νανοκλίμακα, αλλά παρατήρησαν ότι φθείρεται πολύ γρήγορα και είναι ταυτόχρονα είναι δύσκολο να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες. Καθαρίζοντας την άμμο, αλέθοντας την με αλάτι και μαγνήσιο και θερμαίνοντας τη για να απομακρυνθεί το οξυγόνο, κατάφεραν να παράγουν καθαρό πυρίτιο με τρισδιάστατη και πορώδη μορφή, η οποία είναι το κλειδί για την αύξηση της απόδοσης.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε διαβάσει αρκετές έρευνες και καινοτομίες για την τεχνολογία των μπαταριών, αλλά δεν έχουμε δει τίποτα στην πράξη. Λέτε αυτή τη φορά να έχουμε τη διαφορά;

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+

This entry was posted in Hardware, Technology. Bookmark the permalink.
 • crossmission

  Χωρίς να είναι θεωρίες συνομωσίας δεν συμφέρει μια εταιρεία να φτιάχνει μπαταρίες που δε χαλάνε και που κρατάνε περισσότερο, τουλάχιστον όχι στη παρούσα φάση, αυτού του είδους οι αλλαγές θα περάσουν στη παραγωγή όταν οι φορητές συσκευές θα χρειάζονται τριπλάσιο ρεύμα ή ένταση για να λειτουργήσουν άρα πάλι 1-2 μέρες χρήσης θα έχουν, απλές αρχές οικονομίας είναι..

 • Οι μπαταριες ειναι μικρες. Γιατι απλα δε φτιχνουν τα κινητα με διπλασιο ογκο μπαταριας. 2 μπαταριες δλδ. Δε θα μπορουμε να τα σηκωσουμε; Ετσι θα φορτιζαμε καθε 2 μερες και οχι μια

 • Sorrow

  Το να λέμε ότι οι μπαταρίες είναι με άμμο είναι σαν να λέμε ότι τα τζάμια στο σπίτι μας είναι με άμμο. Πυρίτιο είναι σε καθαρή μορφή (το γράφει και παραπάνω) απλά η πρώτη ύλη είναι το οξείδιο του πυριτίου (άμμος).

 • whatevs2014

  Χωρίς να είναι θεωρίες συνομωσίας…!

 • Theofilos

  ΔΙοξείδιο του πυριτίου… Χαλαζίας δηλαδή.

 • Sorrow

  Ο χαλαζίας είναι η κρυσταλική μορφή, η άμμος η άμορφη (εχει και προσμείξεις). Αλλά ναι, η ίδια ένωση είναι στην ουσία.

 • Theofilos

  Η άμμος είναι κοκκομετρικό μέγεθος όχι κάποιο υλικό… Είναι το αποτέλεσμα της διάβρωσης μεγαλύτερων σε μέγεθος κρυστάλλων ορυκτών.