Ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα SARTRE για αυτόνομη οδήγηση

Το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα SARTRE (Safe Road Trains for the Envirovment) για τη δημιουργία ενός κονβόι οχημάτων που κινείται αυτόνομα ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2010 και τώρα δύο χρόνια αργότερα, τα ευρήματα έδειξαν ότι η ημι-αυτόνομη οδήγηση είναι αρκετά ώριμη ώστε μέσα στα επόμενα 10 χρόνια να μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά ακόμα και σε παραδοσιακούς αυτοκινητοδρόμους με πραγματικούς οδηγούς.

Το κονβόι αποτέλεσαν ένα ελεγχόμενο από άνθρωπο φορτηγό, ένα δεύτερο φορτηγό και τρια αυτοκίνητα Volvo (S60, V60 και XC60). Τα τέσσερα τελευταία ακολουθούσαν αυτόματα την πορεία του πρώτου με ταχύτητα μέχρι 90km/h και κρατώντας αποστάσεις μέχρι 4 μέτρα.

Σύμφωνα με τη Volvo που συμμετείχε στο πρόγραμμα από την πρώτη στιγμή, μέσα στα επόμενα χρόνια το σύστημα θα είναι έτοιμο να εφαρμοστεί σε συνθήκες μεικτής κυκλοφορίας ενώ τα πιο σοβαρά εμπόδια για την ώρα έχουν να κάνουν με τη νομοθεσία. Σε περίπτωση που ξεπεραστούν, οι οδηγοί θα μπορούν να διαβάζουν, να κοιμούνται, να τρώνε κ.ο.κ. χωρίς φόβο ενώ βρίσκονται στο τιμόνι.

Περισσότερα για το SARTRE θα βρείτε στο video που ακολουθεί:

[via SARTRE]

Loading