SARTRE: Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για αυτόματα αυτοκίνητα!

Η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και η ασφάλεια στους δρόμους όλης της Ευρώπης, αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια κύριο μέλημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία χρηματοδοτεί το πρόγραμμα SARTRE (Safe Road Trains for the Envirovment), με στόχο τη δημιουργία ενός κονβόι οχημάτων που κινείται αυτόνομα.

Η ιδέα έχει ως εξής: Τα αυτοκίνητα σχηματίζουν κονβόι και επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ασύρματες κεραίες και αισθητήρες. Το πρώτο όχημα ελέγχεται από έναν άνθρωπο, ενώ τα υπόλοιπα αυτοκίνητα απλώς ακολουθούν αυτόματα την πορεία. Μόλις κάποιος φτάσει στον προορισμό του, τότε μπορεί να πάρει τον έλεγχο του οχήματος του, να βγει από το κονβόι και τα υπόλοιπα οχήματα συμπληρώνουν το κενό.

Έτσι οι οδηγοί θα μπορούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού να διαβάζουν, να εργάζονται ή ακόμη και να τρώνε, χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθούν απόλυτα την πορεία στο δρόμο, εκμεταλλευόμενοι καλύτερα τον κερδισμένο χρόνο.

Μετά από ένα χρόνο σχεδιασμού και διόρθωσης των προβλημάτων, έφτασε ο καιρός για να γίνουν οι πρώτες δοκιμές, καθώς τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν με δύο αυτοκίνητα και στη συνέχεια θα αυξήοσυν σταδιακά στα πέντε. Το πρόγραμμα SARTRE θα διαρκέσει μέχρι το 2012, και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα πάρει παράταση για δοκιμές ή για εμπορική χρήση.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

[πηγή TFTS]
Loading