Επιστήμονες κατάφεραν να αφαιρέσουν μελάνι από χαρτί

ink

Μια νέα τεχνική που εφηύραν επιστήμονες θα μπορούσε να σώσει πολλά δάση αλλά και να μειώσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι και 80 τοις εκατό.

Η τεχνική βασίζεται στο laser και αφορά την απομάκρυνση του μελανιού από εκτυπωμένο χαρτί κάτι που θα επέτρεπε την χρησιμοποίησή του ξανά και ξανά.

Φανταστείτε, λοιπόν, να εκτυπώσετε ένα χαρτί και αντί στο τέλος να το πετάξετε στον κάδο απορριμμάτων (ανακύκλωσης φυσικά) θα μπορούσατε κυριολεκτικά να το σβήσετε και να το χρησιμοποιήσετε ξανά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία η ποιότητα του χαρτιού παραμένει σε υψηλά επίπεδα χωρίς καμία εμφανή ταλαιπωρία.

Όπως εξηγεί ο David Leal-Ayala, μέλος της ομάδας, η τεχνική ουσιαστικά εξατμίζει τον γραφίτη χρησιμοποιώντας κατάλληλα επίπεδα ενέργειας από το laser. Η πρόκληση ήταν να βρεθεί η σωστή ποσότητα ενέργειας έτσι ώστε να μην αχρηστευθεί το χαρτί. Βέβαια, όσο πιο πολλές φορές επαναληφθεί η διαδικασία τόσο περισσότερο καταστρέφεται το χαρτί σε σημείο που μπορεί να κιτρινίσει.

Μέχρι στιγμής το μηχάνημα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο αλλά οι επιστήμονες ελπίζουν ότι σύντομα θα έχουν την συσκευή στο εμπόριο. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι και η Toshiba ετοιμάζει μια παρόμοια τεχνική για τα φωτοτυπικά μηχανήματα που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2012 (δείτε εδώ).

via DigitalTrends

Loading