Ερευνητές δημιουργούν, διαγράφουν και ενεργοποιούν αναμνήσεις κατά βούλησιν

false-memory-mice

Πριν από δύο χρόνια ήταν οι ερευνητές του MIT που κατάφεραν να "παίξουν" διαγράφοντας και φυτεύοντας ψεύτικες αναμνήσεις σε ποντίκια, αλλά τώρα το University of California εξελίσσει ακόμα περισσότερο την έρευνα και ισχυρίζεται ότι μπορεί να δημιουργεί, να ενεργοποιεί/απενεργοποιεί και να διαγράφει αναμνήσεις κατά βούλησιν.

Οι ερευνητές εμφύτευσαν οπτική ίνα στον εγκέφαλο των πειραματόζωων, τους έκαναν μικρά ηλεκτροσόκ και ταυτόχρονα τα "βομβάρδιζαν" με δέσμες φωτός. Μετά από λίγο σταμάτησαν τα ηλεκτροσόκ, αλλά όταν έπεφτε δέσμη φωτός τα ποντίκια ένιωθαν τον φόβο (δημιουργία ανάμνησης).

Τελικά, εντόπισαν στους εγκεφάλους τους εκείνες τις νευρικές συνάψεις που συνδέουν το αίσθημα φόβου με το οπτικό ερέθισμα, τις αποδυνάμωσαν και τα ποντίκια έπαψαν να νιώθουν φόβο με το φως. Στη συνέχεια συνέχισαν τα πειράματα ενεργοποιώντας/απενεργοποιώντας αυτές τις συνάψεις ερεθίζοντας τες με διαφορετικής συχνότητας φωτεινή δέσμη και παρατήρησαν ότι δημιούργησαν έναν "διακόπτη μνήμης".

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας καθ. Robert Malinow

"Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ανάμνηση, να τη διαγράψουμε και να την ενεργοποιήσουμε ξανά με τη θέληση μας, εφαρμόζοντας ένα ερέθισμα που είτε ενισχύει είτε αποδυναμώνει τις νευρικές συνάψεις. Με τη δουλειά μας αποδείξαμε ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε τις διαδικασίες αποδυνάμωσης των συνάψεων, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer"

[via]

Loading