Επιστήμονες ανακαλύπτουν την πρωτεΐνη της φαγούρας!

Η αίσθηση του κνησμού από οπουδήποτε και αν αυτή προέρχεται είναι εξαιρετικά ενοχλητική, βασανιστική και φυσικά οικεία σε όλους μας.

Itch

Μοριακοί γενετιστές του National Institutes of Health κατόρθωσαν να κάνουν αυτό που δεν είχε καταφέρει μέχρι σήμερα η επιστήμη, να προσδιορίσουν τι είναι αυτό που πυροδοτεί την φαγούρα και μεταδίδει το σήμα από το δέρμα στον εγκέφαλό μας.

Πειραματιζόμενοι με ποντίκια, οι επικεφαλής της έρευνας Santosh Mishra και Mark Hoon εξέτασαν την επίδραση διαφόρων χημικών νευροδιαβιβαστών στην πρόκληση θερμότητας, πόνου και φαγούρας. Αυτό που παρατήρησαν ότι με την υποβολή των ποντικιών σε κάποιο ερέθισμα φαγούρας, απελευθερωνόταν σε μεγάλη ποσότητα μια πρωτεΐνη με την ονομασία νατριουρητικό πολυπεπτίδιο b (Νppb). Τροποποιώντας γενετικά μερικά από αυτά ώστε στο DNA τους να μην περιέχεται η συγκεκριμένη ουσία, διαπίστωσαν ότι πλέον ήταν ανίκανα να νιώσουν φαγούρα ενώ εξακολουθούσαν να αντιλαμβάνονται κανονικά τον πόνο και τη θερμότητα.

Στη συνέχεια, αυτό που έκαναν ήταν να εντοπίσουν συγκεκριμένα κύτταρα και νεύρα στο νωτιαίο μυελό των -μη τροποποιημένων γενετικά- ποντικιών τα οποία συνδέονταν με τον εν λόγω νευροδιαβιβαστή και να τα αφαιρέσουν. Το αποτέλεσμα ήταν τα ποντίκια και πάλι να μη μπορούν να βιώσουν την αίσθηση του κνησμού.

Οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι παρόμοια αποτελέσματα θα έχουν και οι δοκιμές στον άνθρωπο μιας και το νευρικό μας σύστημα παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με αυτό των ποντικιών. Όπως αναφέρουν, τα ευρήματα τους ενδεχομένως να μπορέσουν να συμβάλουν στη θεραπεία της ψωρίασης, του εκζέματος ή και άλλων περιπτώσεων χρόνιας φαγούρας.

[via]

This entry was posted in Featured, Misc, Science. Bookmark the permalink.
 • Giannis Ioakimidis

  Κι είχα μία φαγούρα…..

 • Christos

  Σας εύχομαι να μην έχει ποτέ κανένας δικός σας άνθρωπος οποιαδήποτε μορφή δερματοπάθειας, μίστερ. Πιστέψτε με, τότε θα έχετε φαγούρα.

 • Giannis Ioakimidis

  Οτι να ναι φιλε μου, οτι να ναι ….

  Για να εχει καποιος φαγουρα πρεπει να εχει δερματοπαθεια;

  Δηλαδη αν εμενα με τρων’ τα @@ μου πρεπει να παω σε δερματολογο;

 • George

  Ανεπίδεκτος μαθήσεως..Τι να πεις..

 • Pingback: Ερευνητές δημιούργησαν αντιγόνο που σταματά τον πόνο και τη φαγούρα!()