Νέα μέθοδος παροχής οξυγόνου βοηθά στην αναπνοή χωρίς να.....αναπνέουμε

Μια ομάδα ερευνητών του Boston Children's Hospital ανέπτυξε μια νέα μέθοδο παροχής οξυγόνου χάριν στην οποία οι ασθενείς μπορούν να αναπνέουν χωρίς ουσιαστικά να.....αναπνέουν, περνώντας το οξυγόνο απευθείας στο αίμα με ένεση.

Red Blood Cells

Η έρευνα ξεκίνησε ώστε να βρεθεί λύση για τους ασθενείς που δεν μπορούν να αναπνεύσουν, π.χ. λόγω προβλήματος στους πνεύμονες. Για να αποφευχθεί καρδιακό επεισόδιο ή εγκεφαλική βλάβη, θα πρέπει να δεχτούν το οξυγόνο με κάποιον άλλο τρόπο, και αυτός είναι με μικρά σφαιρικά μικροσωματίδια που περιέχουν οξυγόνο, τα οποία επαναφέρουν τα επίπεδα οξυγόνου του αίματος σε φυσιολογικές τιμές μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Οι πρώτες κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα αποδείχτηκαν εξαιρετικά επιτυχημένες, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις τα πειραματόζωα έμειναν ζωντανά για 15 λεπτά χωρίς αναπνοή!

Σύμφωνα με τον John Kheir, MD του τμήματος Καρδιολογίας στο Boston Children's Hospital,

"Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί για την παροχή οξυγόνου σε ασθενείς για μικρή χρονική διάρκεια, κυρίως σε κρίσιμες στιγμές. Θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε τέτοιες σύριγγες σε όλα τα νοσοκομεία, ασθενοφόρα, φαρμακεία, ελικόπτερα μεταφοράς ασθενών κλπ. για να σταθεροποιούν τους ασθενείς που δυσκολεύονται να αναπνεύσουν. Τα πρώτα πειράματα ήταν και τα πιο ενθαρρυντικά. Είδαμε το μπλε αίμα (έλλειψη οξυγόνου) να αναμιγνύεται με τα μικροσωματίδια και να μετατρέπεται σε κόκκινο (οξυγόνωση) μπροστά στα μάτια μας"

[via ScienceDaily]

Loading