Επιστήμονες κατάφεραν να ενώσουν τηλεπαθητικά τους εγκεφάλους δύο ποντικών

Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ κατάφερε για πρώτη φορά στα χρονικά να «ενώσει» δύο εγκεφάλους ποντικών επιτρέποντας ουσιαστικά την μεταξύ τους μετάδοση πληροφοριών. Το πείραμα περιλάμβανε την εκπαίδευση των ποντικών στο πάτημα ενός εκ των δύο μοχλών με βάση το άναμμα ενός φωτεινού σηματοδότη. Το πρώτο ποντίκι (‘encoder’) παραλάμβανε το σήμα για να πατήσει το μοχλό και με μικροσκοπικά ηλεκτρόδια μεταφραζόταν η εντολή και μεταδιδόταν στο δεύτερο ποντίκι (‘decoder’).

Τo δεύτερο αυτό ποντίκι πατούσε το σωστό μοχλό σε ποσοστό 64 τοις εκατό (μέχρι και 72 τοις εκατό σε κάποιες περιπτώσεις) παρόλο που δεν υπήρχε η φωτεινή ένδειξη αλλά λειτουργούσε μόνο με βάση τα σήματα που λάμβανε από το πρώτο ποντίκι. Για να επιβεβαιώσουν ότι το σήμα προερχόταν όντως από το πρώτο ποντίκι και δεν ήταν κάτι τυχαίο η ομάδα αντικατέστησε τον ‘encoder’ με έναν υπολογιστή που εξέπεμπε τα ίδια σήματα και έλαβε τα ίδια αποτελέσματα!

Το πείραμα επαναλήφθηκε και με διαφορετική μέθοδο λίγο αργότερα χρησιμοποιώντας μάλιστα σύνδεση στο Internet με κάποιο άλλο εργαστήριο στη Βραζιλία και τα αποτελέσματα ήταν παραπλήσια! Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό εγχείρημα που δείχνει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του να αντλείς πληροφορίες από έναν εγκέφαλο, να τις διαβάζεις, και να τις ξαναβάζεις πάλι μέσα.  Η ομάδα τώρα θα προσπαθήσει να επεκτείνει την έρευνα και σε περισσότερο πολύπλοκες διεργασίες ελπίζοντας σε σπουδαίες ανακαλύψεις.

[via Discovery]

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr. Follow me on twitter and facebook
This entry was posted in Featured, Technology. Bookmark the permalink.
 • δε νομιζω οτι το πειραμα αυτο αποδυκνυει κατι απο μονο του. αν τα ποσοστα ηταν της ταξης του 95 τα εκατο να λεγα ναι….. ποσοστο 66 τα εκατο…. μπορει καλλιστα να ειναι τυχαιο, και σιγουρα δεν δειχνει υπαρξη τηλεπαθειας

 • ω πόσο σκληρά τα μαθηματικά

  αν ήταν τυχαίο θα’βγαινε 50% επιτυχία.

  το 66% είναι αρκετά καλό και σίγουρα δείχνει συσχέτιση (όχι ντετερμινιστική, αλλά και πάλι καλύτερη απ’ το τίποτα)

 • MavroManitari

  Με την διαφορά πως στον κόσμο της επιστημονικής έρευνας οτιδήποτε πάνω από 5% είναι έγκυρο αφού μόνο μέχρι εκεί επιτρέπεται να είναι το μέγεθος απόκλισης.

  Επίσης μην περιμένετε τρελά ποσοστά αφού η έρευνα βασίζεται σε δύο σημεία, 1. το πρώτο ποντίκι να δώσει το σωστό σήμα και 2. το λαμβάνων ποντίκι να κάνει την σωστή αντίδραση. Άρα το να το πετύχει στα τυχαία δεν είναι 50% αλλά 25%

 • καραφλιτσος

  οταν η κορη μου αρπαζει το τηλεχειριστηριο, σκεφτομαι πολυ εντονα “μην τυχον αλλαξεις το καναλι”, αλλα αποτυγχανω 100% ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ!!