Ερευνητές κατόρθωσαν να στείλουν το πρώτο μήνυμα χρησιμοποιώντας δέσμη νετρίνων!

Neutrino Beam Communication

Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Rochester και North Carolina, κατόρθωσαν για πρώτη φορά να στείλουν πληροφορία μέσα από 240 μέτρα συμπαγούς πέτρας, χρησιμοποιώντας δέσμη από νετρίνα (αφόρτιστα σωματίδια υποατομικού μεγέθους που δεν αλληλεπιδρούν την ύλη), ανοίγωντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο στον τομέα της επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Dan Stancil,

"Χρησιμοποιώντας νετρίνα, θα μπορούσε να είναι δυνατή η επικοινωνία μεταξύ δύο οποιονδήποτε σημείων στη Γη, χωρίς να χρειάζονται δορυφόροι ή καλώδια. Βέβαια, τέτοια συστήματα επικοινωνίας θα είναι πολύ πιο πολύπλοκα από τα σημερινά, ωστόσο, θα μπορούσαν να κάμψουν πολλούς από τους σημερινούς περιορισμούς και να λύσουν πολλά στρατηγικά θέματα"

Είναι εύκολο να καταλάβουμε τη θέση του κ. Stancil, αρκεί να λάβουμε υπόψιν ότι τα νετρίνα είναι αόρατα, δε φέρουν φορτίο (καμία αλληλεπίδραση με Η/Μ πεδία), δε έχουν μάζα (καμία αλληλεπίδραση με βαρυτικά πεδία) και διαπερνούν την ύλη ανεπηρέαστα. Επομένως, θα ήταν κάτι παραπάνω από χρήσιμη η εκμετάλλευση τους για την αποστολή μηνυμάτων π.χ. από υποβρύχια ή σε αποστολές στο Διάστημα κλπ.

Το πείραμα διεξήχθη στο Fermilab, με χρήση του επιταχυντή σωματιδίων και του ανιχνευτή MINERvA, σε βάθος 100 μέτρων, ενώ για την αποστολή του μηνύματος "Neutrino" σε διαδικό format χρειάστηκαν τεράστιες ομάδες νετρίνων, επειδή είναι πολύ δύσκολη η ανίχνευση τους (μόλις 1 στα 10 δισ.!!). Αφού ανιχνεύτηκαν κάποια από αυτά, το μήνυμα παρελήφθη από υπολογιστή και μεταφράστηκε από το διαδικό format στα Αγγλικά. Πάντως, οι επιστήμονες δεν αναφέρουν πόσος χρόνος χρειάστηκε για την ολοκλήρωση της αποστολής.

Όπως δήλωσε και ο καθηγητής Kevin McFarland,

"Φυσικά, η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε σήμερα απαιτεί τεράστια υπολογιστική δύναμη και εξοπλισμό για να πραγματοποιηθεί επικοινωνία χρησιμοποιώντας νετρίνα, οπότε δεν είναι πρακτική αυτή τη στιγμή. Παρόλα αυτά, είναι το πρώτο βήμα για τη χρήση τους σε αυτόν τον τομέα (της επικοινωνίας) και αποτέλεσε έναν καλό τρόπο για να την παρουσιάσουμε με τη σημερινή τεχνολογία"

Όσοι ενδιαφέρεστε για πιο επιστημονικές λεπτομέρειες, μπορείτε να ανατρέξετε στην αναφορά του University of Rochester εδώ.

Loading