Γιατί τα first-person shooters μας κάνουν χαρούμενους

fps

Τα first-person παιχνίδια ανέκαθεν ήταν αρκετά δημοφιλή ανάμεσα στους gamers αλλά τα τελευταία χρόνια αυτή η δημοτικότητα έχει εκτοξευθεί στα ύψη σε σημείο που το συγκεκριμένο είδος αποτελεί το νούμερο 1 στις προτιμήσεις των χρηστών στα Xbox και PlayStation κερδίζοντας ταυτόχρονα ολοένα και περισσότερο έδαφος σε smartphones και tablets.

Η επιτυχία αυτή, φυσικά, δεν είναι καθόλου τυχαία και μπορεί να εξηγηθεί πλήρως επιστημονικά. Στατιστικά, τα FPS απευθύνονται περισσότερο σε άνδρες, οι οποίοι νιώθουν την ανάγκη να αποδείξουν τον ανδρισμό τους μέσα από ένα ασφαλές αλλά παράλληλα βίαιο ψηφιακό περιβάλλον. Σε αρκετά παιχνίδια, μάλιστα, η ικανοποίηση αυτής της ανάγκης επιτυγχάνεται μέσω της υπεροχής εναντίον του άλλου κάνοντας τον αντίπαλο να δείχνει αδύναμο.

Ο Greg Goodrich, παραγωγός του Medal of Honor: Warfighter, δήλωσε ότι το παιχνίδι περιέχει επίτηδες ορισμένα στοιχεία που ενισχύουν αυτή την αίσθηση του ανταγωνισμού επιτρέποντας για παράδειγμα στους παίκτες να εισαχθούν στο παιχνίδι σε μία από τις 12 ειδικές ομάδες στον κόσμο μετά από συμβουλή ειδικού, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει μια "φυσική αντιπαλότητα" ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες και στην πραγματική ζωή.

Ο ανταγωνισμός, βέβαια, είναι στοιχείο που μπορεί κανείς να πει ότι αρμόζει σε οποιοδήποτε παιχνίδι. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει στα first-person παιχνίδια; «Τα shooters είναι καλό στο να δίνουν στους παίκτες μια αίσθηση αυτονομίας και αυτοκυριαρχίας», αναφέρει ο Scott Rigby, επικεφαλής της εταιρείας ερευνών Immersyve. «Η επιθυμία να νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο των πράξεων σου είναι μία ψυχολογική ανάγκη το ίδιο σημαντική όπως η πείνα ή ο ύπνος». Μερικά άλλα σημαντικά στοιχεία είναι η ανάγκη να νιώθει κανείς συνδεδεμένος με άλλους ανθρώπους καθώς και μια αίσθηση επάρκειας και αυθεντίας που αποκομίζουμε από τα fps καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο είδος παιχνιδιού!

[via Wired]

Loading