Αλγόριθμος ανιχνεύσης ψεύτικων κριτικών με ποσοστό ακρίβειας 90%

Πόσες φορές διαβάζοντας μια κριτική δεν έχετε αναρωτηθεί αν πρόκειται για πραγματική ή όχι;

Για το λόγο αυτό, ερευνητές του Cornell Univeristy ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο, ικανό να ανιχνεύσει τις ψευδείς κριτικές και μάλιστα με πολύ μεγάλη ακρίβεια της τάξης του 90%.

Για την ανάπτυξη του αλγορίθμου, αρχικά πραγματοποίηθηκε σχετική έρευνα. Οι ερευνητές πήραν δείγμα 400 πραγματικών και 400 ψεύτικων κριτικών από 20 ξενοδοχεία στο Chicago και στη συνέχεια με τη βοήθεια υπολογιστή προσπάθησαν να αναγνωρίσουν κοινές λέξεις κλειδιά και πρότυπα γραψίματος στις ψεύτικες κριτικές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι ψεύτικες κριτικές ήταν πολύ πιο αόριστες, κάνοντας χρήσεις φράσεων όπως 'διακοπές', 'μήνας του μέλιτος' σε αντίθεση με τις ειλικρινείς κριτικές που ήταν αρκετά συγκεκριμένες  και περιλάμβαναν ουσιαστικές λεπτομέρειες για τα δωμάτια. Επιπλέον, οι ψεύτικες κριτικές περιείχαν περισσότερα ρήματα, ενώ οι αληθινές περισσότερα ουσιαστικά.

Αξιοποιώντας όλες αυτές τις πληροφορίες αναπτύχθηκε ο αλγόριθμος. Αν και μέχρι στιγμής χρησιμοποιείται μόνο για τα ξενοδοχεία του Chicago, σύντομα αναμένεται η λειτουργία του να επεκταθεί σε περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες.

[πηγή gizmag]

 

Loading