Για πρώτη φορά ολοκληρώθηκε η εξομοίωση ενός ολόκληρου οργανισμού σε υπολογιστή

bio

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Standford και στο J. Craig Venter Ινστιτούτο κατάφεραν να εξομοιώσουν σε software λογισμικό για πρώτη φορά στην ιστορία έναν ολόκληρο οργανισμό!

Χρησιμοποιώντας ένα σύνολο υπολογιστών 128 κόμβων η ομάδα ενσωμάτωσε δεδομένα από πάνω από 900 επιστημονικές εργασίες και 1900 πειράματα για να εξομοιώσουν κάθε μοριακή αντίδραση και την επίδραση των 525 γονιδίων του μικρότερου γνωστού στον άνθρωπο βακτηρίου: το παράσιτο Mycoplasma genitalium.

Γιατί, όμως, έγινε όλη αυτή η προσπάθεια; «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως πραγματικά λειτουργεί κάτι εάν δεν μπορούμε να το αναπαράγουμε εμείς», δηλώνει συμμετέχοντας στην διαδικασία. Με το επίτευγμα αυτό το Bio-CAD (σχεδιασμός μέσω υπολογιστή) θα εξελιχθεί σημαντικά. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μελετώντας τη διαδραστικότητα θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα τα κυριότερα ζητήματα σε υγεία, ασθένειες και ανάπτυξη.

Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο για την καθοδήγηση των πειραμάτων έχει αποδειχθεί ότι τα πράγματα ανακαλύπτονται γρηγορότερα. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι για την εξομοίωση ενός πλήρους ανθρώπινου οργανισμού απέχει ακόμα αρκετά από το να υλοποιηθεί.

[via VentureBeat]

Loading