Solar Roadways: Επίστρωση δρόμων και πεζοδρομίων με ηλιακούς συλλέκτες για λύση του ενεργειακού προβλήματος! [Videos]

solar_roadways_top

Τα φωτοβολταϊκά panel υπάρχουν στη ζωή μας εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά η επιτακτική στροφή στις εναλλακτικές πηγές ενέργειες τα έχει κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή μόλις τα τελευταία 5-7 χρόνια. Έχετε σίγουρα δει εγκαταστάσεις για τη συλλογή Ηλιακής ενέργειας σε χωράφια, σπίτια, ξενοδοχειακές μονάδες κλπ, με τα οφέλη να είναι πολλαπλά για τους κατόχους και το περιβάλλον. Φανταστείτε τώρα, ακόμη και με τη σημερινή απόδοση των φωτοβολταϊκών, πόσο μεγαλύτερο θα να ήταν το όφελος αν ήταν εγκατεστημένα παντού καλύπτοντας δρόμους, εθνικές οδούς, πάρκινγκ, πεζοδρόμια, πάρκα κλπ.

Solar Walk: Το πρώτο ηλιακό πεζοδρόμιο είναι γεγονός

Αυτό σκέφτηκαν οι Julie και Scott Brusaw, οι οποίοι στράφηκαν στη δημοφιλή πλατφόρμα χρηματοδότησης Indiegogo για να βρουν στήριξη στο project Solar Roadways, ένα αρθρωτό "πλακόστρωτο" από ηλιακούς συλλέκτες σε διάταξη κυψελίδας που αντέχει ακόμη και το βάρος των μεγαλύτερων φορτηγών (πάνω από 100 τόνους!).

Σύμφωνα με τους εμπνευστές, το Solar Roadways εκτός από το προφανές (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για σπίτια, επιχειρήσεις κλπ.) θα μπορεί να εκμεταλλεύεται την Ηλιακή ενέργεια για να θερμαίνει στοιχεία που δεν θα επιτρέπουν τον σχηματισμό πάγου στους δρόμους, να παρέχει ενέργεια για τον φωτισμό/φανάρια, αλλά και μελλοντικά να "φορτίζει" ηλεκτρικά αυτοκίνητα ακόμη και εν κινήσει!

Το project έχει ξεπεράσει ήδη τον στόχο του (ήταν $1.000.000) παρότι απομένουν ακόμα 6 ημέρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας χρηματοδότησης, ενώ παράλληλα έχει λάβει χρηματοδότηση και από τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ (U.S. Federal Highway Administration).

Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ, και αν θέλετε να στηρίξετε το project δείτε εδώ.

Ευχαριστούμε τον Αντώνη K. για το tip!

 

Loading