Sophos Security Threat 2013: Ανασκόπηση της χρονιάς για τις επιθέσεις σε υπολογιστές, smartphones και social networks

Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της Sophos για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, το 2012 ήταν η χρονιά του malware με το 80% των επιθέσεων να προέρχεται από ανακατευθύνσεις νόμιμων ιστοσελίδων και φυσικά μεγάλο μέρος τους πλέον να αφορά όχι μόνο υπολογιστές αλλά και smartphones, tablets και κοινωνικά δίκτυα.

Όπως επισημαίνει η Sophos, ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η νέα γενιά των λεγόμενων πολυμορφικών επιθέσεων στις οποίες το malware μεταλάσσεται ασταμάτητα προκειμένου να παραμένει μη ανιχνεύσιμο. Μάλιστα, το 75% των περιπτώσεων βρέθηκε να αφορά μοναδικές επιθέσεις που εντοπίστηκαν σε ένα μόνο οργανισμό, σχετιζόμενες με πολυμορφικό malware.

Εξίσου συνηθισμένο είδος επίθεσης είναι και η δημιουργία λογαριασμού στο Twitter και η αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων στους followers του χρήστη σχετικά με μια υποτιθέμενη ακατάλληλη φωτογραφία τους που δημοσιεύτηκε στο Facebook. Στην εποχή που ζούμε και στην οποία πράγματι συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, ορισμένοι χρήστες πατούν το εν λόγω link με αποτέλεσμα την εγκατάσταση ενός Trojan horse στον υπολογιστή τους.

Η αναφορά της Sophos επιβεβαιώνει επίσης και τον τεράστιο όγκο malware που στοχεύει στο λειτουργικό Android, με τις επιθέσεις στο λειτουργικό σύστημα της Google να ξεπερνούν αυτή τη στιγμή στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ ακόμα και αυτές των PC. Τέλος, ακόμα και η Apple παύει σιγά σιγά να βρίσκεται στο απυρόβλητο με τους υπολογιστές Mac να κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και κατ' επέκταση να αποτελούν στόχο όλο και περισσότερων hackers.

Όσο για τις χώρες που αντιμετωπίσαν φέτος τις περισσότερες απειλές, την πρωτιά κατέχει η Ταϊβάν και ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μεξικό και η Ινδία. Στην αντίπερα όχθη οι πιο ασφαλείς φαίνεται να είναι οι Νορβηγία, Σουηδία και Ιαπωνία.

[via Venturebeat]

Loading