SpaceX: Οι εκτοξεύσεις των πυραύλων Falcon 9 δημιουργούν τρύπες στην ιονόσφαιρα επηρεάζοντας το GPS

Η SpaceX βρίσκεται διαρκώς στο προσκήνιο τους τελευταίους μήνες, λόγω φυσικά των επιτυχημένων εκτοξεύσεων των επαναχρησιμοποιήσιμων πυραύλων Falcon 9 που πλέον έχουμε συνηθίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η διαστημική εταιρεία του Elon Musk έχει καταφέρει να μας πείσει ότι αυτό είναι το μέλλον για τις διαστημικές αποστολές, είτε μιλάμε για εκτόξευση δορυφόρων, είτε για μακρινά ταξίδια. Η συχνή, όμως, εκτόξευση τέτοιων πυραύλων ίσως φέρει ορισμένες επιπτώσεις στις λειτουργίες πλοήγησης των συσκευών μας.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Ars Technica, οι πύραυλοι Falcon 9 δημιουργούν τρύπες στην ιονόσφαιρα λόγω της σχεδόν κάθετης εκτόξευσης τους. Συγκεκριμένα, ομάδα ερευνητών παρατήρησε ότι η εκτόξευση ενός Falcon 9 τον περασμένο Αύγουστο δημιούργησε τρύπα με διάμετρο σχεδόν 900km που παρέμεινε ανοικτή για περίπου 3 ώρες. Αυτό μπορούμε αν το θεωρήσουμε σαν μια τοπική μαγνητική καταιγίδα, η οποία μπορεί να μην επέφερε κάποια σοβαρή επίπτωση, ωστόσο, αν η αυξηθεί η συχνότητα και η ισχύς των εκτοξεύσεων, τότε αυτές οι παρεμβολές θα μπορούσαν να μεταβάλουν σημαντικά την απόδοση του GPS.

Γιατί συνέβη αυτό; 

Η πλειοψηφία των πυραύλων εκτοξεύεται με καμπύλη τροχιά, αλλά ο συγκεκριμένος πύραυλος Falcon 9 έφερε μαζί του πολύ ελαφρύ φορτίο (τον δορυφόρο Formosat-5) και η τροχιά του ήταν σχεδόν κάθετη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει κυκλικά ωστικά κύματα που επεκτάθηκαν σε διάμετρο 1.8 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, επηρεάζοντας τα σωματίδια της ιονόσφαιρας. Παρά την μεγάλη "τρύπα", η απόδοση του GPS επηρεάστηκε μόλις κατά 1m, παρόλα αυτά, αν συνεχιστούν οι κάθετες εκτοξεύσεις θα δημιουργούνται ολοένα και περισσότερες τοπικές μαγνητικές καταιγίδες μεγαλύτερης διάρκειας με σαφείς επιπτώσεις στο σύστημα GPS.

[via]

Loading