Spermbots: Τα robots που μεταφέρουν σπέρμα για τεχνητή γονιμοποίηση! [Video]

spermbots

Από αρχαιοτάτων χρόνων είχε καρφωθεί στη φαντασία των ανθρώπων η δημιουργία μηχανικών συσκευών που λειτουργούν είτε με την παρέμβαση τους είτε αυτόνομα, όπως ο μυθικός φύλακας της Κρήτης (Τάλως) που "λειτουργούσε" με ιχώρ (αιθέριο χρυσό ρευστό ή υδράργυρος). Από το 1920 και έπειτα, αυτές οι μηχανικές συσκευές μετονομάστηκαν σε robots και τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη τους είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή.

Στα παιδικά μας χρόνια όταν ακούγαμε για robots ο νους μας πήγαινε σε Voltus-5, Voltron και...Juohmaru, αλλά πλέον τα robots βγαίνουν σε πιο μικρά μεγέθη (θυμηθείτε το nanorobot για καταπολέμηση καρκινικών κυττάρων) και τώρα μαθαίνουμε για τα spermbots που θα μεταφέρουν σπέρμα για τη στοχευμένη γονιμοποίηση ωαρίων!

Οι ερευνητές του Institute of Integrative Nanosciences της Δρέσδης δημιούργησαν τα spermbots τοποθετώντας σπέρμα ταύρου μέσα σε μικροσκοπικούς μεταλλικούς κυλίνδρους και κατάφεραν να τους κατευθύνουν με εφαρμογή μαγνητικών πεδίων, ελέγχοντας παράλληλα την ταχύτητα με μεταβολή της θερμοκρασίας (θέρμανση για μεγαλύτερη ταχύτητα, ψύξη για μικρότερη).

Εκτός από την προφανή εφαρμογή για αναπαραγωγικούς σκοπούς, οι ερευνητές τονίζουν ότι με αυτή τη μέθοδο μπορεί να γίνει στοχευμένη μεταφορά φαρμάκου ακόμη και σε επίπεδο κυττάρου. Σίγουρα μεγάλο βήμα για τη μικρο-ρομποτική, αφού με την εφαρμογή του μαγνητικού πεδίου λύνεται και το μεγάλο πρόβλημα της τροφοδότησης μιας τέτοιας μικροσυσκευής.

[via]

Loading