SteelSeries Arctis Nova Pro Review: Ένα μεγάλο «ναι» για το gaming

Αν και οι περισσότεροι χρήστες έχουν στραφεί στις ασύρματες λύσεις ακουστικών για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ό,τι αφορά το gaming και την αναπαραγωγή μουσικής, εξακολουθεί να υπάρχει κοινό που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις ενσύρματες προτάσεις που θεωρητικά προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ήχου και σημαντικά χαμηλότερο χρόνο απόκρισης, κάτι που είναι προφανώς κρίσιμο για όσους ασχολούνται με τα ανταγωνιστικά games.

steelseries-arctis-nova-pro-techgear-review-13.jpg

Γι’ αυτόν τον λόγο, η SteelSeries φροντίζει να κυκλοφορεί ασύρματες και ενσύρματες εκδόσεις των ακουστικών της, βάζοντας όλη την τεχνογνωσία της για να παρέχει πραγματικές λύσεις στους απαιτητικούς gamers, ανεξάρτητα από τον τύπο που επιλέγουν. Εμείς έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάζουμε εδώ και αρκετές εβδομάδες τα SteelSeries Arctis Nova Pro (Wired) για τις καθημερινές ανάγκες μας και μπορούμε να μοιραστούμε τις εντυπώσεις μας μαζί σας.

steelseries-arctis-nova-pro-techgear-review-1.jpg

Καταρχάς να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο προορίζεται για χρήση σε PC και PS4/PS5 (υπάρχει και έκδοση για Xbox), και θα λέγαμε ότι απευθύνεται σε αυτούς που επιθυμούν να πειραματιστούν με τις έξτρα δυνατότητες του GameDAC Gen 2 που συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο, αλλά και με το εξειδικευμένο λογισμικό της εταιρείας.

steelseries-arctis-nova-pro-techgear-review-11.jpg

Ξεκινώντας από την κατασκευή, στα SteelSeries Arctis Nova Pro έχει τοποθετηθεί ψευδόδερμα στα καπάκια των αυτιών, ένα υλικό που ναι μεν είναι μαλακότερο από το ύφασμα, αλλά σε ζεσταίνει περισσότερο και ειδικά το καλοκαίρι μπορεί να δυσανασχετίσεις μετά από πολύωρα gaming sessions. Προσαρμόζονται εύκολα στο κεφάλι, ωστόσο, θα θέλαμε μια λίγο πιο άνετη αίσθηση από αυτήν που προσφέρουν. Η κατασκευή τους είναι σχεδόν εξολοκλήρου από πλαστικό υλικό, γεγονός που τα καθιστά μεν σχετικά ελαφριά, παράλληλα όμως σου δημιουργούν την εντύπωση πως μπορεί να μην είναι και τόσο ανθεκτικά μετά από πολύμηνη χρήση. 

steelseries-arctis-nova-pro-techgear-review-6.jpg

Στο αριστερό ακουστικό υπάρχει ξεχωριστό κουμπί για σίγαση του μικροφώνου και ροδέλα ρύθμισης της έντασης του ήχου, ενώ το μικρόφωνο μπορεί να «κρυφτεί» μέσα στην θήκη του όταν δεν το χρειάζεσαι. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο θέμα και συνολικά θα πούμε απλά πως πρόκειται για μια ικανοποιητική κατασκευή χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερο.

steelseries-arctis-nova-pro-techgear-review-7.jpg

Η σύνδεση με τον υπολογιστή ή το PlayStation μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε απευθείας μέσω καλωδίου 3.5mm είτε μέσω του GameDAC Gen 2 που με τη σειρά του συνδέεται στο PC ή στο PlayStation από την υποδοχή USB (Type-C σε Type-A). Εδώ να αναφέρουμε πως μπορείς να συνδέσεις ταυτόχρονα το PC και το PlayStation επάνω στο DAC για να μεταπηδάς πανεύκολα και γρήγορα από το ένα στο άλλο.

steelseries-arctis-nova-pro-techgear-review-12.jpg


Όπως αντιλαμβάνεστε, όλη η ιστορία είναι το GameDAC Gen 2. Πρόκειται για έναν μετατροπέα από ψηφιακό σε αναλογικό σήμα (digital to analog converter) τον οποίο διαφημίζει η SteelSeries λέγοντας πως προσφέρει σημαντικά καλύτερο «καθάρισμα» του ήχου σε σύγκριση ακόμα και σε πολύ μεγάλες εντάσεις. Για την ακρίβεια, μπορεί να «κουφαθείς» από την ένταση στα Arctis Nova Pro, αλλά ο ήχος παραμένει κρυστάλλινος. Στο τεχνικό σκέλος, το GameDAC Gen 2 υποστηρίζει ποιότητα Hi-Res Audio (24-bit, 96kHz) σε εύρος συχνοτήτων από 5Hz έως 40kHz, με τους drivers των ακουστικών να καλύπτουν από 10Hz έως 40kHz. Η αλήθεια είναι ότι το ανθρώπινο αυτί ακούει από τα 20Hz έως τα 20kHz, οπότε εδώ έχουμε να κάνουμε καθαρά με marketing από πλευράς SteelSeries…

steelseries-arctis-nova-pro-techgear-review-10.jpg

Επάνω στο GameDAC ξεχωρίζει στη δεξιά πλευρά το μεγάλο περιστρεφόμενο κουμπί που σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι διάφορες παραμέτρους πανεύκολα χωρίς να χρειάζεται να ανοίγεις το λογισμικό της εταιρείας. Για παράδειγμα, μπορείς να εναλλάσσεις τα διάφορα presets του equalizer και να παίζεις με κάθε συχνότητα ξεχωριστά για να δημιουργήσεις κάποιο δικό σου, το οποίο στη συνέχεια θα εφαρμόζεις κατά το δοκούν είτε στο PC, είτε στο PlayStation. Οι PC gamers θα βρουν ιδιαίτερα χρήσιμη την διαχείριση του chat/gain, καθώς μπορούν να επιλέξουν συγκεκριμένη πηγή ήχου για το chat και να ρυθμίζουν την αναλογία έντασης με τους υπόλοιπους ήχους βρίσκοντας την ιδανική (για αυτούς) ισορροπία. Απλά θα χρειαστεί πρώτα να ενεργοποιήσετε τη συγκεκριμένη λειτουργία από το λογισμικό της SteelSeries.

steelseries-arctis-nova-pro-techgear-review-14.jpg

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα του ήχου, είναι προφανές πως η SteelSeries έχει δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην κάλυψη των απαιτητικών gamers παρά στον μουσικόφιλων. Οι υψηλές και μεσαίες συχνότητες κινούνται στο ανώτατο επίπεδο, με απίστευτη καθαρότητα και διαχωρισμό μεταξύ τους για να ακούς ξεκάθαρα την προέλευση των βημάτων, των εφέ, τις ομιλίες κλπ. και να βυθίζεσαι πραγματικά στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, όμως η απόδοση στα μπάσα είναι μάλλον μέτρια και αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό αν θέλεις να ακούσεις μουσική ή να παρακολουθήσεις ταινία. Με τη βοήθεια του equalizer μπορείς να διορθώσεις κάπως την κατάσταση, αλλά δεν θα λέγαμε ότι εκπληρώνει την υπόσχεση που δίνει η πιστοποίηση Hi-Res Audio.

steelseries-arctis-nova-pro-techgear-review-5.jpg

Αρκετά ενδιαφέρουσες (και πολλές) επιλογές παραμετροποίησης θα βρείτε στο λογισμικό της εταιρείας, τόσο για την ποιότητα του ήχου, όσο και για το μικρόφωνο. Όσοι χρησιμοποιείτε συχνά το μικρόφωνο καλό θα ήταν να δώσετε μεγαλύτερη βαρύτητα στην παραμετροποίηση του, διότι η default εμπειρία είναι αρκετά…flat και ίσως γι’ αυτό η SteelSeries έχει προσθέσει τόσα πολλά φίλτρα με δυνατότητα επέμβασης σε πολύ συγκεκριμένους τομείς.

steelseries-arctis-nova-pro-techgear-review-3.jpg

Συνοψίζοντας, τα SteelSeries Arctis Nova Pro Wired είναι μια αξιόλογη επιλογή κυρίως για τους gamers που παίζουν και σε PC και σε κονσόλα. Η δυνατότητα άμεσης εναλλαγής σου λύνει τα χέρια, η ποιότητα του ήχου είναι ανωτάτου επιπέδου εκεί που μετράει πραγματικά στο gaming και η πληθώρα επιλογών παραμετροποίησης σου δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσεις μια εντελώς δική σου εμπειρία ακρόασης υψηλού επιπέδου.

Loading