Χαμός στη Nokia: €25 εκατ. bonus στον Stephen Elop για την πώληση στη Microsoft! Εξοργισμένοι οι Φινλανδοί, έρευνα για το Δ.Σ!

stephen_elop

Από την πρώτη ημέρα πρόσληψης του Stephen Elop στη θέση του CEO της Nokia δεν ήταν λίγοι αυτοί που έβλεπαν στο πρόσωπο του έναν "Δούρειο Ίππο" της Microsoft στα "σωθικά" της Φινλανδικής εταιρείας, πεποίθηση που ενισχύθηκε μετά από λίγες εβδομάδες όταν ανακοίνωσε τη συμφωνία για την υιοθέτηση του νεοσύστατου (τότε) Windows Phone.

Κατά καιρούς, μάλιστα, πολλοί κατηγόρησαν τον ισχυρό άντρα της Nokia ότι με τις κινήσεις του καταρρακώνει την εταιρεία με σκοπό την πτώση της μετοχής της, έτσι ώστε να είναι πιο συμφέρουσα για εξαγορά από τη "μαμά" Microsoft. Η ιστορία απέδειξε ότι μόνο άδικο δεν είχαν όλοι οι "κακοθελητές" τους προηγούμενους μήνες, αφού η Microsoft ξόδεψε €5.44 δισ. για το τμήμα Devices, ποσό μικρότερο ακόμα και από αυτό που δαπάνησε για το Skype!

Τώρα, το νέο χτύπημα στη Nokia έρχεται με την αποκάλυψη ότι ο κύριος Stephen Elop είχε όρο στο συμβόλαιο του να λάβει €25 εκατ. bonus σε περίπτωση που καταφέρει να πουλήσει το τμήμα Devices! Προτού βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα, η ιστορία έχει ακόμα πολύ μπλέξιμο...

Μετά από έρευνα που έγινε από τη μεγαλύτερη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat, αποκαλύφθηκε ότι για το συμβόλαιο του Elop ευθύνεται το Δ.Σ. της Nokia και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Δ.Σ., Risto Siilasmaa, ο οποίος "νόμιζε ότι το συμβόλαιο του Elop ήταν το ίδιο με των προηγούμενων CEO" σε ό,τι αφορά τα bonus. Παρόλα αυτά, παραδέχτηκε ότι έγινε λάθος και ότι προσπαθούν να πείσουν τον Elop να δεχτεί μικρότερο bonus για την επιτυχημένη (;;;) πώληση... Για να βάλουμε και λίγη σαπουνόπερα, ο Elop αρνείται τη μείωση επειδή θα πάρει διαζύγιο και η πρώην γυναίκα του δεν δέχεται λιγότερα από $25 εκατ. για το συμβιβασμό (κάψιμο εγκεφάλου...).

Δεδομένου ότι για τους Φινλανδούς η Nokia αποτελεί τιμή και καμάρι (και εκ των στυλοβατών της οικονομίας), αντιλαμβάνεστε την οργή που επικρατεί. Το πιθανότερο είναι ότι θα ξεκινήσει μεγάλη κυβερνητική έρευνα για τις συνθήκες πρόσληψης του Elop, τον κατακερματισμό της Nokia και τις αποφάσεις του Δ.Σ., οπότε θα έχουμε πολλά να πούμε για το ζήτημα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Εσωτερικό "τρύπημα" από το Δ.Σ. της Nokia ή στοχευμένη τοποθέτηση του Stephen Elop από τη Microsoft. Εσείς τι πιστεύετε;

Loading