Επιστημονική μελέτη εμβαθύνει στη σκηνή που ο Spiderman σταματά το τρένο

spiderman stops train

Πολύς ντόρος έχει δημιουργηθεί γύρω από τo φαντασμαγορικό σταμάτημα του τρένου στην ταινία Spiderman 2 για το αν κάτι τέτοιο είναι επιστημονικά εφικτό ή όχι εφόσον φυσικά δεν επρόκειτο για τον φανταστικό υπερήρωα Spiderman αλλά για έναν οποιονδήποτε κοινό θνητό που …εκτοξεύει ιστό αράχνης από τα χέρια.

Στη διαφωνία αυτή έρχεται τώρα να ρίξει φως νέα μελέτη σπουδαστών του Πανεπιστημίου του Leicester που ανέλυσαν τη σκηνή με βάση τους νόμους της φυσικής και δημοσίευσαν τα αποτελέσματα τους. Σύμφωνα με τους James Forster, Mark Bryan και Alex Stone, ο Spiderman πράγματι θα μπορούσε να σταματήσει με αυτόν τον τρόπο το τρένο.

Αρχικά οι τρεις σπουδαστές υπολόγισαν τη συνολική δύναμη που θα χρειαζόταν για να σταματήσει το τρένο, προσδιορίζοντας την ορμή του και την ώρα που χρειάστηκε για να ακινητοποιηθεί από την εκτόξευση του πρώτου ιστού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, η δύναμη του ιστού θα έπρεπε να ανέρχεται στα 300.ο00 newtons και η ακαμψία του στα 3.13 gigapascals κάτι που εμπίπτει στα όρια των δυνατοτήτων της αράχνης orb-weaver (1.5-12 gigapascals). Επιπλέον, ο δυνατότερος ιστός είναι αυτός της αράχνης Darwin Bark Spider με ανθεκτικότητα μεγαλύτερη των 500 megajoules/κυβικό μέτρο που θα απαιτούνταν για το σταμάτημα του τρένου.

Σε περίπτωση τελικά που δημιουργηθεί ένας πραγματικός Spiderman (μιας και σύμφωνα με τον μαθηματικό Skip Garibaldi δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα) θα πρέπει να γνωρίζει ότι στα προσόντα του δε συμπεριλαμβάνεται μόνο η ταλάντευση ανάμεσα σε ουρανοξύστες αλλά και το σταμάτημα τρένων.

[via]

This entry was posted in Featured, Misc, Science. Bookmark the permalink.
 • nito18

  me auto asxolounte sta panephstimia???kala pame,anti na broune kati pragmatika ousiastiko autoi to paizoun myth busters

 • Dimitris T.

  Παρέλειψαν ένα σημαντικότατο όμως παράγοντα…Τον ιστό τον κρατάει ο Spiderman. Συνεπώς πρέπει να υπολογίσουν δύναμη λαβής, αντοχή του σώματός του στη συγκεκριμένη καταπόνηση κτλ…Αν είναι να αφιερώνεις το χρόνο σου σε ανούσιες μελέτες, κάνε τες τουλάχιστον σωστά…

 • Vag

  Άσε που αυτή η δύναμη θα ξεκολλούσε τα τούβλα στα οποία κολλούσε ο ιστός…

 • Stamm

  Ακριβώς! Με τόση δύναμη που θα δεχόντουσαν αρθρώσεις των χεριών του είναι πολύ λογικό να μην αντέξουν…Εδώ πέφτεις λίγο άτσαλα και δεν βάζεις το χέρι σου σωστά και παθαίνεις εξάρθρωση ώμου για πλάκα,που να κρατήσεις και ένα ολόκληρο τρένο…

 • Joffrey Baratheon FTW!

  Ποιο μπουρδ##ο πανεπιστήμιο είναι αυτό να τους μαστιγωσω όλους εκει μεσα;

 • Τσιγκολελετας

  Φιλε… Μη σε ακουσει να το λες αυτο ο Spiderman. 😐

 • Kostas Pot

  Αν ανοίξεις το paper, με αφορμή αυτήν τη σκηνή, εξετάζει αποκλειστικά το θέμα αν αντέχει ο ιστός σε τέτοιες δυνάμεις, δεν τους ενδιαφέρει αν θα μπορούσε να γίνει στην πραγματικότητα.

  Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι παύει να είναι μια από τις πιο άχρηστες μελέτες.

 • Γιατί; o.O