Φόρτιση των smartphones/tablets με το φως του Ήλιου στο κοντινό μέλλον (;)

Smartphone Outdoors

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα στις σημερινές φορητές “έξυπνες” συσκευές είναι αυτό της αυτονομίας, κάτι που διαπιστώνουμε καθημερινά όταν χρησιμοποιούμε πολύ το smartphone μας και τρέχουμε να βρούμε πρίζα για να φορτίσουμε. Επομένως, είναι λογικό να διεξάγονται έρευνες για την εκμετάλλευση διαφορετικών πηγών ενέργειας που θα μπορούσαν είτε να παρατείνουν είτε να φορτίσουν πλήρως τη συσκευή και η πιο προφανής από αυτές είναι η ηλιακή ακτινοβολία.

Μέχρι σήμερα η απόδοση (μετατροπή ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική) των ηλιακών κυψελών είναι σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, πόσω μάλλον όταν η επιφάνεια που καλύπτουν είναι μικρής έκτασης (σκεφτείτε το πίσω μέρος ενός smartphone ή tablet), αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το αρσενικούχο γάλλιο που απορροφά περισσότερο φως από τις συνηθισμένες κυψέλες. Ωστόσο, συνήθως η σύνθεση του γίνεται σε κρυσταλλική μορφή και δεν είναι ό,τι πιο εύχρηστο για να τοποθετηθεί σε φορητή συσκευή.

Alta Devices Solar Cell

Εδώ έρχεται η Alta Devices, μια νέα start-up εταιρεία της Silicon Valley, η οποία κατάφερε να συνθέσει αρσενικούχο γάλλιο σε λεπτό υμένιο πάχους 1μm (το 1/4 από μια ανθρώπινη τρίχα) και να δημιουργήσει ηλιακή κυψέλη απόδοσης 30.8%. Το τελικό αποτέλεσμα (μετά και την τοποθέτηση ενός δεύτερου υμενίου από φωσφίδιο ινδίου-γαλλίου) ήταν ένα κάλυμμα μπαταρίας για smartphone που μπορεί να αποδώσει 1.5watts ηλεκτρικής ισχύος όταν εκτεθεί σε ηλιακό φως.

Η εταιρεία πραγματοποίησε δοκιμές σε ένα Samsung Galaxy smartphone (δεν διευκρινίζεται ποιο) και σύμφωνα με τον CEO, Christopher S. Norris, η έκθεση στο ηλιακό φως για 10 λεπτά προσφέρει αυτονομία για ομιλία 1 ώρας! Με μια πρόχειρη εκτίμηση, ένας μέσος άνθρωπος που βρίσκεται συνήθως εκτός κλειστών χώρων, μπορεί να επεκτείνει την αυτονομία της συσκευής του κατά 83%, ενώ όσοι ξοδεύουν ώρες “μέσα” μέχρι 54%.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η τεχνολογία, με την Alta Devices να αναζητά τρόπους εκμετάλλευσης της και στα ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα, π.χ. για την τροφοδότηση των ηλεκτρονικών συστημάτων ή την υποβοήθηση για την εκκίνηση του κινητήρα.

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Misc, Mobiles, Tablets, Technology. Bookmark the permalink.
  • ArisT

    Το μεγάλου ατού της αξιοποίησης ηλιακής ενέργειας σε κινητά όμως θα είναι η αυτονομία στη φύση. Οι άνθρωποι των γραφείων δεν πολυενοχλούνται στο να φορτίζουν τα κινητά καθε 5-6 ώρες, όμως αν βρίσκεσαι στη μέση του πουθενά ή αν η δουλειά σου απαιτεί συνεχή κίνηση, που θα την βρεις την πρίζα; Εγώ έχω 2 εφεδρικές μπαταρίες για το S3, έχω αυτονομία για 3 μέρες με χαλαρή χρήση…αλλά μετά ψάχνω για πρίζες και εγώ.