Νέα υπέρλεπτη επικάλυψη για ψύξη κτιρίων χωρίς κλιματισμό

cooling_illustration

Ακόμα μία προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας με εφαρμογή ειδικής επικάλυψης μας έρχεται από το πανεπιστήμιο Stanford, αλλά αυτή τη φορά μιλάμε για εφαρμογή σε όλες τις επιφάνειες ενός κτιρίου και όχι μόνο σε παράθυρα.

Νέα αυτοκόλλητη επικάλυψη μετατρέπει οποιοδήποτε παράθυρο σε “έξυπνο” για εξοικονόμηση ενέργειας [Video]

Οι ερευνητές κατασκεύασαν ένα νέο υλικό με πάχος μόλις 1.8μm, το οποίο έχει την ιδιότητα να αντανακλά το 97% της ηλιακής ακτινοβολίας και ταυτόχρονα να ακτινοβολεί την θερμότητα από το εσωτερικό του κτιρίου στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα να προσφέρει ψύξη του χώρου χωρίς τη χρήση κλιματισμού.

Αυτοκόλλητο φιλμ κάνει τα παράθυρα σου “έξυπνα” [Video]

Το υλικό αποτελείται από 8 στρώσεις, με τις 7 εξ αυτών (διοξείδιο πυριτίου και διοξείδιο αφνίου) να κάθονται επάνω σε υπόστρωμα αργύρου και να διαθέτουν διαφορετικό πάχος, έτσι ώστε να έχουν την ίδια συχνότητα με την υπέρυθρη ακτινοβολία του κτιρίου, υπεύθυνη για την εσωτερική θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπει στην ακτινοβολία να φεύγει στην ατμόσφαιρα με ευκολία.

Έξυπνα παράθυρα κρατούν μακριά από το σπίτι σου τη ζέστη και το φως

Στο στάδιο που βρισκόμαστε τώρα, οι ερευνητές δοκιμάζουν τρόπους για να μαζική εφαρμογή στις επιφάνειες των κτιρίων με τη μορφή σπρέι, για να διατηρήσουν χαμηλό το κόστος, αν και πρώτα θα στοχεύσουν στις ταράτσες.

[via]

Loading