Νέα υπέρλεπτη επικάλυψη για ψύξη κτιρίων χωρίς κλιματισμό

cooling_illustration

Ακόμα μία προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας με εφαρμογή ειδικής επικάλυψης μας έρχεται από το πανεπιστήμιο Stanford, αλλά αυτή τη φορά μιλάμε για εφαρμογή σε όλες τις επιφάνειες ενός κτιρίου και όχι μόνο σε παράθυρα.

Νέα αυτοκόλλητη επικάλυψη μετατρέπει οποιοδήποτε παράθυρο σε “έξυπνο” για εξοικονόμηση ενέργειας [Video]

Οι ερευνητές κατασκεύασαν ένα νέο υλικό με πάχος μόλις 1.8μm, το οποίο έχει την ιδιότητα να αντανακλά το 97% της ηλιακής ακτινοβολίας και ταυτόχρονα να ακτινοβολεί την θερμότητα από το εσωτερικό του κτιρίου στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα να προσφέρει ψύξη του χώρου χωρίς τη χρήση κλιματισμού.

Αυτοκόλλητο φιλμ κάνει τα παράθυρα σου “έξυπνα” [Video]

Το υλικό αποτελείται από 8 στρώσεις, με τις 7 εξ αυτών (διοξείδιο πυριτίου και διοξείδιο αφνίου) να κάθονται επάνω σε υπόστρωμα αργύρου και να διαθέτουν διαφορετικό πάχος, έτσι ώστε να έχουν την ίδια συχνότητα με την υπέρυθρη ακτινοβολία του κτιρίου, υπεύθυνη για την εσωτερική θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπει στην ακτινοβολία να φεύγει στην ατμόσφαιρα με ευκολία.

Έξυπνα παράθυρα κρατούν μακριά από το σπίτι σου τη ζέστη και το φως

Στο στάδιο που βρισκόμαστε τώρα, οι ερευνητές δοκιμάζουν τρόπους για να μαζική εφαρμογή στις επιφάνειες των κτιρίων με τη μορφή σπρέι, για να διατηρήσουν χαμηλό το κόστος, αν και πρώτα θα στοχεύσουν στις ταράτσες.

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Technology and tagged . Bookmark the permalink.
 • Prof.

  Χωρίς να θέλω να μειώσω την πραγματικά αξιόλογη δουλειά των συναδέλφων στο Πανεπιστήμιο του Stanford, παρατηρώ ξανά ξανά ότι τα ελληνικά media (και μάλλον όχι μόνο) συνηθίζουν να αναπαράγουν ερευνητικά νέα Πανεπιστημίων όπως:
  MIT, Harvard, Yale, Stanford, Princeton και από Ευρώπη, Oxford και Cambridge.

  Για κάποιον που δεν είναι ακαδημαϊκός, δημιουργείται η εντύπωση ότι μόνο τα παραπάνω ερευνητικά ιδρύματα προάγουν την έρευνα με επιτυχή αποτελέσματα. Πολύ υπεύθυνα και με απόλυτη σιγουριά, από τα χιλιάδες Πανεπιστήμια που υπάρχουν στον κόσμο η πλειονότητα αυτών έχει ερευνητικό έργο και ένα σημαντικό ποσοστό διεξάγει έρευνα παραπλησίου επιπέδου όπως των παραπάνω Ερευνητικών Ιδρυμάτων.

  Μια σημαντική διαφορά όμως είναι ότι τα παραπάνω ερευνητικά κέντρα α) έχουν σημαντικά μεγάλο budget που πηγαίνει εξολοκλήρου στην έρευνα και β) δίνουν σημαντικό ποσοστό οικονομικών πόρων σε Marketing & Dissemination of Modern Research to the public (δημιουργία Popular Science). Τα παραπάνω τα κάνουν καλά αλλά από την άλλη από ενημερωτικής πλευράς οφείλουμε να προβάλουμε την δουλειά Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Κέντρων, άλλων Αμερικανικών και μη Ιδρυμάτων και βεβαίως, γιατί όχι, την ερευνητική δουλειά Ελληνικών Πανεπιστημίων.

  Όσο μη popular κι εάν ακούγεται, η Ελλάδα έχει επιστήμονες που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν σε προσόντα από συναδέρφους του εξωτερικού. επιστήμονες εντός και εκτός των συνόρων. Με συνεργάτες πρακτικά σε όλο τον κόσμο και με επιτυχή αποτελέσματα.

  Κάθε ερευνητής/επιστήμονας έχει δημοσιεύσει ερευνητικές δουλειές μοναδικές στο είδος τους και με απήχηση στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Αυτό που μετράει είναι η ποιότητα της δουλειάς, όχι το budget του Πανεπιστημίου που πληρώνει τον εκάστοτε ερευνητή. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που κάνω έρευνα.

  Ας δώσουμε την ευκαιρία σε νέα παιδιά που θέλουν να μάθουν που μπορούν να κάνουν έρευνα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε άλλα Ιδρύματα Αμερικανικά ή μη το τι ευκαιρίες υπάρχουν. Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε ίσες ευκαιρίες να προβληθεί η δουλειά επιστημόνων που διαπρέπουν αλλά δεν τυχαίνει να δουλεύουν στα 6-7 ανωτέρω ιδρύματα που στην τελική παράγουν <1% της παγκόσμιας επιστημονικής peer-reviewed (όπως είναι ο διεθνής όρος) βιβλιογραφίας.

  Κλείνοντας, θα επαναλάβω ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με την δουλειά των συναδέρφων των παραπάνω Ιδρυμάτων. Στις περισσότερες περιστώσεις είναι πράγματι ανταγωνιστικού επιπέδου. Αλλά ισάξια και ίσως καλύτερη δουλειά παράγεται από πολλούς άλλους επιστήμονες που απλά δεν δουλευουν σε κάποιο τόσο δημοφιλές Ερευνητικό Ίδρυμα. Αξίζουν κι εκείνοι της δυνατότητας να αγγίξει η δουλειά τους τον καθημερινό άνθρωπο, την κοινωνία. Αρκετοί από αυτούς είναι διαθέσιμοι να βοηθήσουν να αγγίξει η δουλειά τους τον καθημερινό άνθρωπο.

  Με φιλικούς χαιρετισμούς.