Google, Facebook, Amazon και Microsoft αγοράζουν τα καλώδια του...Internet!

facebook_cable

Η αλήθεια είναι ότι δεν εμπιστευόμαστε και πολύ τα λεγόμενα των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας ότι ουδέποτε γνώριζαν πως η NSA, το FBI και άλλες υπηρεσίες είχαν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών. Όμως, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το γεγονός αυτό έχει ωθήσει τις Google, Facebook, Amazon και Microsoft να αρχίσουν σταδιακά την εξαγορά των καλωδίων του...Internet!

Για την ακρίβεια, η Google κατέχει πλέον περισσότερα από 100.000 μίλια οπτικών ινών σε όλο τον κόσμο, η Facebook ολοκλήρωσε πρόσφατα την εγκατάσταση ενός τεράστιου δικτύου σε όλη την Ευρώπη το οποίο συνδέεται άμεσα με το data center της στη Σουηδία, ενώ επένδυσε και στην εγκατάσταση καλωδίου μήκους 6000 μιλίων στον Ειρηνικό Ωκεανό. Την ίδια στιγμή, η Amazon αύξησε το κεφάλαιο επένδυσης σε οπτικά δίκτυα κατά 44% και η Microsoft κατασκευάζει τα δικά της ιδιόκτητα δίκτυα, επενδύοντας και σε υποθαλάσσια καλωδίωση.

Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένας οργασμός επένδυσης στην εγκατάσταση ιδιόκτητων δικτύων για τη μεταφορά δεδομένων, κάτι που θα επηρεάσει σημαντικά τους παρόχους τηλεπικοινωνιών σε όλο τον κόσμο, καθώς χρέωναν περίπου ό,τι ήθελαν για το bandwidth.

Σε εμάς τους τελικούς χρήστες μια τέτοια μετάβαση μπορεί να μη σημαίνει τίποτα απολύτως, αλλά μακροπρόθεσμα ίσως δούμε τους διαδικτυακούς κολοσσούς να αφανίζουν τους παρόχους και να δημιουργούν ένα ποιοτικότερο Internet (σε θέματα ταχύτητας και αξιοπιστίας, όχι περιεχομένου). Από την άλλη, το να περάσει το οικοδόμημα του Internet στην ιδιοκτησία μερικών εταιρειών ίσως να μην είναι ό,τι καλύτερο...

[via]

Loading