Terahertz bandwidth: μέχρι και χίλιες φορές γρηγορότερες ταχύτητες

comb

Ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Pittsburgh παρουσίασε έναν νέο τρόπο για την σημαντική αύξηση των ασύρματων ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων μέχρι και χίλιες φορές γρηγορότερα.

Συγκεκριμένα, η ομάδα δημιούργησε μια «χτένα συχνοτήτων» που περιλαμβάνει πάνω από 100THz (terahertz) σε εύρος ζώνης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας πυκνής συλλογής ατομικών κινήσεων σε έναν ημιαγωγό από κρύσταλλο πυριτίου.

Σε άλλα λόγια, διαχωρίζει ένα χρώμα φωτός σε μια σειρά φασματικών γραμμών που ισαπέχουν μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τους, η ομάδα παρατήρησε ότι το αντανακλώμενο φως ταλαντευόταν στα 15.6THz. Θεωρητικά, δηλαδή, αυτή η ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο σε smartphones και tablets για την μετάδοση δεδομένων σε συχνότητες terahertz.

Οι συχνότητες terahertz είναι ένα ηλεκτρομαγνητικό φάσμα μεταξύ του υπέρυθρου και μικροκύματος φως. Οι μοντέρνες συσκευές από την άλλη περιορίζονται σε συχνότητες gigahertz.

H ομάδα μάλιστα πιστεύει ότι μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω το πείραμά της και να πετύχει συχνότητες σε τάξεις petahertz που με τη σειρά της είναι 1000 φορές γρηγορότερες από τον αριθμό που πέτυχαν σήμερα.

via PCMag

Loading