Tesla: Νέα λειτουργία ανιχνεύει την υπνηλία του οδηγού

Η Tesla ξεκίνησε τη διάθεση της νέας λειτουργίας "Driver Drowsiness Warning", η οποία αξιοποιεί την κάμερα της καμπίνας για την παρακολούθηση του οδηγού. Τα τελευταία χρόνια, η Tesla έχει δεχθεί επικρίσεις για το γεγονός ότι δεν δίνει έμφαση στην παρακολούθηση του οδηγού με τις προηγμένες λειτουργίες υποβοήθησης στο πλαίσιο των πακέτων Autopilot και Full Self-Driving.

Επί σειρά ετών, η Tesla ήταν σε θέση να ανιχνεύει μόνο τη ροπή στο τιμόνι- επομένως, οι οδηγοί έπρεπε να μετακινούν το τιμόνι για να δώσουν στο σύστημα τη δυνατότητα να καταλάβει πως εξακολουθούν να έχουν τα χέρια τους στο τιμόνι. Αυτός εξακολουθεί να είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο η Tesla πραγματοποιεί την παρακολούθηση του οδηγού, αλλά από το 2021, η εταιρεία έχει επίσης αρχίσει να χρησιμοποιεί την κάμερα που βλέπει στην καμπίνα. Η Tesla χρησιμοποιεί αυτήν την κάμερα για να διασφαλίσει ότι ο οδηγός παρακολουθεί το δρόμο και δεν χρησιμοποιεί κάποια φορητή συσκευή.

Νωρίτερα φέτος, μάθαμε μέσω διαρροής ότι η Tesla θα εκμεταλλευτεί περαιτέρω την κάμερα που βλέπει στην καμπίνα, μετρώντας τον αριθμό των χασμουρητών και των βλεφαρισμάτων του οδηγού, προκειμένου να αξιολογήσει την υπνηλία. Η Tesla έχει αρχίσει την εφαρμογή αυτής της δυνατότητας, την οποία πλέον αποκαλεί "Driver Drowsiness Warning" (Προειδοποίηση υπνηλίας οδηγού). Η λειτουργία έχει αρχίσει να εμφανίζεται στο ευρωπαϊκό εγχειρίδιο χρήσης της Tesla:

Το Driver Drowsiness Warning έχει σχεδιαστεί για να ειδοποιεί τους οδηγούς που φαίνονται να είναι νυσταγμένοι, παρακολουθώντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου και την οδηγική συμπεριφορά τους για τον προσδιορισμό μοτίβων ενδεικτικών της υπνηλίας. Όταν ανιχνεύεται υπνηλία, εμφανίζεται μια ειδοποίηση στην οθόνη αφής και ακούγεται ένας συναγερμός.

Η Tesla αναφέρει ότι η λειτουργία ενεργοποιείται μόνο όταν οδηγείτε με ταχύτητα άνω των 65 km/h για τουλάχιστον 10 λεπτά με απενεργοποιημένο τον αυτόματο πιλότο και φυσικά είναι προαιρετική:

Μπορείτε να απενεργοποιήσετε ή να ενεργοποιήσετε το Driver Drowsiness Warning αγγίζοντας το Controls > Safety > Driver Drowsiness Warning για τον τρέχοντα κύκλο οδήγησης. Το σύστημα Driver Drowsiness Warning ενεργοποιείται αυτόματα ξανά στην αρχή κάθε κύκλου οδήγησης.

Η Tesla δεν είναι η πρώτη που λανσάρει μια τεχνολογία παρακολούθησης της εγρήγορσης του οδηγού. Η Mercedes-Benz διαθέτει ένα παρόμοιο σύστημα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

[Tesla]

Loading