Το πρόβλημα με τις πατέντες [Infographic]

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε συνεχείς δικαστικές διαμάχες μεταξύ των κορυφαίων εταιριών τεχνολογίας, με πιο συνηθισμένη αφορμή την καταπάτηση πατεντών της μιας ή της άλλης σε συσκευές ή υπηρεσίες.

The Problem With Patents

Για αυτό το λόγο, άλλωστε, τα μεγάλα ψάρια φροντίζουν να εξαγοράζουν μικρές (ή και μεγάλες) εταιρίες για να ενισχύσουν το οπλοστάσιο πατεντών, έτσι ώστε να διασφαλίζουν τις καινοτομίες τους (;) αλλά και να κλείνουν το δρόμο στους ανταγωνιστές τους.

Χαρακτηριστικά και πρόσφατα παραδείγματα είναι μεταξύ Apple και Samsung στη Γερμανία, οι εξαγορές της Google (Motorola, IBM κλπ.), οι διακανονισμοί της Microsoft με σχεδόν οποιονδήποτε υιοθετεί το λειτουργικό σύστημα Android κ.ά.

Παρόλα αυτά, εμάς τους τελικούς αποδέκτες μας ενδιαφέρουν τα προϊόντα και η καινοτομία, οπότε αναρωτιόμαστε μήπως ο χρόνος (και το χρήμα) που χάνεται στα δικαστήρια θα ήταν προτιμότερο να καταναλώνεται στην πραγματική έρευνα για νέες τεχνολογίες.

Δυστυχώς, το σύστημα πατεντών είναι εξαιρετικά δύσκαμπτο, πολύπλοκο και κουραστικό, εμποδίζοντας πολλές φορές την εξέλιξη μικρών επιχειρήσεων, αφού αργά ή γρήγορα ένας νέος εφευρέτης θα χρησιμοποιήσει τις περισσότερες φορές άθελα τουκάποια πατέντα που μπορεί να αγνοεί την ύπαρξη της.

Τουλάχιστον, μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για το πως λειτουργούν τα πράγματα με το παρακάτω infographic της ιστοσελίδας FrugalDad, με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για το σύστημα πατεντών στις ΗΠΑ:

Click για Full Size

Patents

 

 

Loading