Βασικός προγραμματισμός με τη χρήση μικροσκοπικών σταγόνων νερού! [Videos]

Ερευνητές από το Aalto University κατόρθωσαν να βρουν ένα τρόπο για να μετατρέψουν μικροσκοπικές σταγόνες νερού σε ψηφιακή πληροφορία, κατασκευάζοντας ουσιαστικά έναν απλοϊκό υπολογιστή που αποτελείται από σταγόνες νερού και μια υδρόφοβη επιφάνεια.

WaterDrop

Η υδρόφοβη επιφάνεια "απωθεί" τις σφαιρικές σταγόνες νερού και οι ερευνητές μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την πορεία τους σε δύο διαφορετικά μονοπάτια επάνω στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα το χτίσιμο ενός απλοϊκού δυαδικού συστήματος όπου οι σταγόνες που ακολοθούσαν το ένα μονοπάτι αντιπροσωπεύουν τα 1s και αυτές που ακολουθούσαν το άλλο μονοπάτι τα 0s.

Η τεχνολογία αυτή έγινε γνωστή ως "υπερυδροφοβική λογική της σταγόνας" και ήδη οι ερευνητές δημιούργησαν μηχανή που πραγματοποιεί απλές πράξεις δυαδικής άλγεβρας (Boolean). Παρόλα αυτά, εκτός από την κωδικοποίηση ψηφιακής πληροφορίας, οι μελλοντικοί επιστήμονες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σταγόνες νερού που μεταφέρουν χημικό φορτίο και να ελέγχουν την πορεία τους, προγραμματίζοντας έτσι χημικές αντιδράσεις.

Φυσικά, η έρευνα βρίσκεται σε πρωταρχικό στάδιο και προφανώς θα αργήσουμε να δούμε πρακτική εφαρμογή, αλλά είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι μπορούν να δημιουργήσουν απλές λογικές συσκευές (υπολογιστές με τη γενική έννοια) που λειτουργούν χωρίς να απαιτείται ηλεκτρική ενέργεια.

[via ScienceDaily]

Loading