TransOS: Στα σκαριά cloud-based λειτουργικό σύστημα για όλες τις πλατφόρμες

TransOS

Η έννοια του cloud computing άρχισε να μπαίνει σταδιακά στις ζωές μας τα τελευταία χρόνια, κυρίως σε ό,τι αφορά την αποθήκευση αρχείων, το gaming και τις web εφαρμογές, ενώ η Google προσπαθεί (ανεπιτυχώς μέχρι τώρα) με το Chrome OS και τα Chromebooks να μεταφέρει όλη τη δραστηριότητα μας στο cloud.

Ωστόσο, το ζήτημα του cloud computing, ή καλύτερα, η προοπτική δημιουργίας ενός cloud-based λειτουργικού συστήματος προσεγγίζεται και με άλλους ενδιαφέροντες τρόπους, όπως αυτός των ερευνητών του Πανεπιστημίου Tsignhua στην Κίνα.

Συγκεκριμένα, προτείνουν το TransOS, ένα λειτουργικό σύστημα που λειτουργεί εξολοκλήρου σε cloud και υποστηρίζεται από οποιαδήποτε πλατφόρμα, με αυτόματα updates, εφαρμογές που τρέχουν με ελάχιστες υπολογιστικές απαιτήσεις, πρόσβαση από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και χρέωση ανάλογα με τη χρήση που επιλέγει ο καταναλωτής.

Ο υπολογιστής του χρήστη θα χρειάζεται απλά δύο γραμμές κώδικα για την εκκίνηση και τη σύνδεση το Internet, ώστε να εισέλθει στο TransOS, που όπως είπαμε είναι αποθηκευμένο και λειτουργεί από κάποιον cloud server. Αφού συνδεθεί και εισέλθει στο λειτουργικό σύστημα με τα στοιχεία του (username/password) τότε μέσα από ένα εύχρηστο περιβάλλον θα επιλέγει τις εργασίες που θέλει να εκτελέσει και το TransOS θα κατεβάζει αυτόματα μόνο τον κώδικο που απαιτείται για αυτές, χωρίς να υπερφορτώνει τον υπολογιστή ή τη σύνδεση με άχρηστο υλικό.

Η ιδέα ακούγεται αρκετά φιλόδοξη, αν και θα πρέπει να διευθετηθούν θέματα ασφαλείας και ιδιωτικότητας (πιθανότατα κάποια κρυπτογράφηση), αλλά οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι θα τα καταφέρουν και μάλιστα στόχος τους είναι να φέρουν το TransOS σε φορητές συσκευές, βιομηχανικά συστήματα, κυβερνητικές υπηρεσίες κλπ.

[via ScienceDaily]

Loading