Ubuntu 12.10 "Quantal Quetzal": Διαθέσιμη από σήμερα η τελική έκδοση!

Μεγάλη ημέρα η σημερινή για τους χρήστες του open-source λειτουργικού συστήματος Ubuntu, καθώς η Canonical ξεκινά από σήμερα τη διάθεση της τελικής έκδοσης Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal, η οποία έρχεται με πληθώρα νέων λειτουργιών που συνδέουν τον υπολογιστή σας με τον cloud-based κόσμο.

Ubuntu 12.10 Amazon Lens

Για παράδειγμα, όταν ο χρήστης πραγματοποιεί αναζήτηση για αρχεία στο Ubuntu 12.10 Dash, θα βλέπει αποτελέσματα από online υπηρεσίες όπως είναι το Google Drive, μαζί με αυτά που βρίσκονται αποθηκευμένα στον υπολογιστή του. Ακόμη, η λειτουργία Online Accounts φέρνει στα αποτελέσματα αναζήτησης μέσα από το Dash τις επαφές από κοινωνικά δίκτυα (π.χ. Facebook) ή φωτογραφίες από το Flickr κλπ. Επιπλέον, η λειτουργία More Suggestions εμφανίζει υλικό (δωρεάν ή επι-πληρωμή, ψηφιακό ή πραγματικό) από τα online καταστήματα Amazon και Ubuntu One (μουσική, ταινίες κλπ.).

Ubuntu 12.10 Search

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία Previews, θα παρατηρήσετε ότι στα αποτελέσματα αναζήτησης του Dash περιλαμβάνονται μεγάλα πλαίσια με πληροφορίες που βοηθούν το χρήστη να βρει γρήγορα αυτό που ψάχνει. Παραδείγματος χάριν, η προεπισκόπηση ενός μουσικού album που βρέθηκε στο Ubuntu One Music Store περιλαμβάνει λίστα με τα τραγούδια και προσφέρει επιλογή να τα ακούσετε απευθείας μέσα από το πλαίσιο προεπισκόπησης. Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει για αγορά, τότε μπορείτε να επιλέξετε να μεταφερθείτε σε σελίδα online καταστήματος.

Ubuntu Twitter Web App

Η λειτουργία Web Apps φέρνει την ενσωμάτωση δημοφιλών εφαρμογών από το Διαδίκτυο στο desktop του χρήστη, όπως για παράδειγμα Facebook, Twitter, eBay, Gmail κλπ., δηλαδή γίνονται προσβάσιμες χωρίς να χρειαστεί το άνοιγμα web-browser για να τις χρησιμοποιήσετε.

Εξάλλου, η cloud υπηρεσία Ubuntu One είναι πλεόν ενσωματωμένη στο σύστημα και διαθέσιμη ως native εφαρμογή σε έκδοση beta για Mac OS X, Windows, iOS και Android. Προσφέρει 5GB δωρεάν αποθηκευτικό χώρο και επιτρέπει την αποθήκευση και πρόσβαση στα αρχεία σας από οπουδήποτε  (μουσική, έγγραφα, videos και φωτογραφίες).

Η Jane Silber, CEO της Canonical, αναφέρει για τη νέα έκδοση:

"Το Ubuntu 12.10 είναι ένα λειτουργικό σύστημα για την εποχή των πολλών συσκευών. Κάνει τη ζωή του χρήστη σημαντικά πιο εύκολη δίνοντας του πρόσβαση στο υλικό του από οπουδήποτε: online, σε σκληρό δίσκο, στη δουλειά, στο σπίτι, στο τηλέφωνο και φυσικά στον υπολογιστή του. Για όσους σκέφτονται να αναβαθμίσουν το σύστημα τους, το Ubuntu 12.10 είναι μια ευκολότερη και γρηγορότερη εναλλακτική επιλογή σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά λειτουργικά συστήματα για desktops"

Μπορείτε να κατεβάσετε το Ubuntu 12.10 δωρεάν από σήμερα [Download Link]

Loading