Η ταχύτερη κάμερα στον κόσμο για την παρακολούθηση του καρκίνου σε πραγματικό χρόνο [Video]

Οι επιστήμονες ετοιμάζονται για ακόμη ένα μεγάλο βήμα προς την παρακολούθηση και την πρόληψη του καρκίνου και των μεταστάσεων του, καθώς μηχανικοί του UCLA κατόρθωσαν να δημιουργήσουν την ταχύτερη κάμερα του κόσμου, με δυνατότητα λήψης 36.7 εκατ. διδιάστατων εικόνων κάθε δευτερόλεπτο (ταχύτητα κλείστρου 27 picoseconds)!

UCLA Steam

Ουσιαστικά, η κάμερα αποτελεί μέρος ενός μικροσκόπιου και χρησιμοποιεί τη μέθοδο επεξεργασίας STEAM (Serial Time-Encoded Amplified Microscopy), ένα σύστημα απεικόνισης εικόνων με laser που αναπτύχθηκε επίσης στο UCLA το 2009.

Όπως αναφέρουμε και στην εισαγωγή, η κάμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση και την παρακολούθηση των καρκινικών κυττάρων στο αίμα, αφού μπορεί να αναλύει περίπου 100.000 κύτταρα κάθε δευτερόλεπτο (100 φορές ταχύτερα από οποιοδήποτε προηγούμενο μικροσκόπιο).

Άρα, σε μεγαλύτερη κλίμακα οι επιστήμονες μπορούν να αναλύσουν εκατομμύρια κύτταρα σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια υπολογιστή, για να εντοπίσουν ανωμαλίες και εξαιρετικά σπάνια καρκινικά κύτταρα στο αίμα με ποσοστό λάθους 1 στο εκατομμύριο. Καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό είναι αυτό για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου ή/και των μεταστάσεων.

Η κάμερα του UCLA δοκιμάζεται ήδη και διερευνώνται περαιτέρω τομείς για την εκμετάλλευση της, όπως για την παρακολούθηση αντιδράσεων κατά την χορήγηση φαρμάκων.

[via ExtremeTech]

Loading