Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το Σύμπαν δεν χρειάστηκε “Θεό” για να δημιουργηθεί

Η διαμάχη θρησκείας – επιστήμης για τη δημιουργία του Σύμπαντος κρατά (και αναμένεται να κρατήσει) εδώ και πολλά χρόνια, και περισσότερο λάδι στη φωτιά ρίχνει η δήλωση του αστροφυσικού Alex Flippenko, ότι δεν είναι απαραίτητη κάποια “θεϊκή παρέμβαση” για να γίνει το Big Bang.

Big Bang

Η δήλωση έγινε στο συνέδριο SETICon2, που διοργάνωσε ο οργανισμός SETI (Search for Extraterrestrial Life) στο University of California, σε μια ανοικτή συζήτηση με τίτλο “Did Big Bang require a Divine Spark”, όπου συγκεντρώθηκαν επιστήμονες, συγγραφείς βιβλίων επιστημονικής φαντασίας και γενικότερα άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το μέλλον και το παρελθόν της Ανθρωπότητας, σε μια αντιπαράθεση με ηθικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις.

Η θεωρία του Big Bang τοποθετεί τη γέννηση του Σύμπαντος πριν από 13.7 δισ. χρόνια και σε αυτό το σημείο ο Flippenko σημείωσε ότι “η Μεγάλη Έκρηξη θα μπορούσε να είναι απλά το αποτέλεσμα των Νόμων της Φυσικής”. Τον ισχυρισμό του συμπλήρωσε ο αστρονόμος Seth Shostak, ο οποίος δήλωσε με τη σειρά του ότι:

“Οι κβαντομηχανικές διακυμάνσεις μπορούν να δημιουργήσουν έναν κόσμο. Αν μπορούσατε να τροποποιήσετε κατάλληλα τον χώρο και τον χρόνο μέσα σε αυτό το δωμάτιο, τότε ίσως να δημιουργούσατε ένα εντελώς καινούργιο σύμπαν. Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα είχατε τη δυνατότητα να εισέλθετε μέσα σε αυτό, αλλά θα μπορούσατε να το δημιουργήσετε. Επομένως, το Σύμπαν μας ίσως είναι το επιστημονικό project ενός παιδιού σε κάποιο άλλο σύμπαν… Δεν ξέρω πως θα μπορούσε να επηρρεάσει κάτι τέτοιο τις θεολογικές σας αντιλήψεις, αλλά είναι τροφή για σκέψη”

Πάντως, προτού αρχίσουν οι αντιδράσεις ο Flippenko συμπλήρωσε ότι δεν επιτίθεται ενάντια στη θεωρητική ύπαρξη του Θεού, απλά το Σύμπαν δεν χρειάζεται Θεό για να δημιουργηθεί, ενώ τόνισε ότι η επιστημή δεν μπορεί να αποδείξει ή να διαψεύσει την ύπαρξη του Θεού.

Άλλωστε, η κουβέντα μπορεί να μπει σε έναν φαύλο κύκλο, καθώς τίθεται το ερώτημα ποιος δημιούργησε τους Νόμους της Φυσικής ή ποιος δημιούργησε αυτόν….που δημιούργησε τους Νόμους της Φυσικής κ.ο.κ., επομένως, ας αφήσουμε τη δημιουργία του Σύμπαντος στους Νόμους της Φυσικής ή στον Θεό ή όπου θέλει ο καθένας…

[via MSNBC]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+

This entry was posted in Featured, Science. Bookmark the permalink.
 • ΜΑΝΤΟΛΕΣ

 • DaDiRa

  Ακριβώς.Η δικαιολογία του Θεού χρησιμοποιείται για να καλύψουν αναπάντητα ερωτήματα.Φυσικά, δεν απαντώνται έτσι, απλά νιώθουν περισσότεροι ασφάλεια πιστεύοντας κάτι τέτοιο.
  Εγώ πιστεύω πως όλα έγιναν με βάση τους νόμους της Φυσικής και όχι μια ανύπαρκτης μαγικής δύναμης…

 • Ioannis

  Δεν υπάρχουν επιστήμονες σήμερα…το 99% των αποκαλούμενων επιστημόνων είναι απλά κατευθυνόμενοι. Όλα εξηγούνται με την τέταρτη διάσταση που επίτηδες αποκρύπτεται. Όλα. Και Η Ύπαρξη του Θεού Πρώτη από όλα. Μέχρι όμως να εκτελέσουν το σχέδιο τους δεν μπορεί να γίνει γνωστή. Μετά όμως, όσοι θα έχετε πάρει το παράσημο για τα καλά, τότε δεν θα υπάρχει επιστροφή. Η τέταρτη διάσταση θα είναι μόνο για όσους δεν το πήραν. Εκεί θα πειστείτε ότι υπάρχει Θεός, όχι όμως έτσι όπως Τον φαντάζεστε.

 • Manos

  @e21741b818f00bf7acc32121570b031d:disqus Χωροχρόνος λέγεται η τέταρτη διάσταση και είναι κ πολύ γνωστή! Όχι δα ότι την αποκρύπτουν κιόλας! Ε΄δω οι κορυφαίοι φυσικοί στον κόσμο μιλάνε για θεωρία των χορδών και προσπαθούν να εξηγήσουν το σύμπαν σε 11 διαστάσεις και συ λες ότι μας αποκρύπτουν την τέταρτη; Κρίμα γιατί μόλις γραφτεί η λέξη Θεός μαζεύεται -οπουδήποτε-, κάθε καρυδιάς καρύδι!

 • gamotheos

  Αληθεια? Teach me master..φανταζομαι μιλας εκ πειρας ε?