Ομόφωνη απόφαση των ΗΠΑ ενάντια στα Ηνωμένα Έθνη για τον έλεγχο του Internet

Mε αφορμή την επικείμενη συνάντηση του International Telecommunications Union (ITU) στο Ντουμπάι την επόμενη εβδομάδα για την τροποποίηση της διεθνούς νομοθεσίας που διέπει το Διαδίκτυο, η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων αντιτάχθηκε ομόφωνα (ψηφοφορία 397-0) στον έλεγχο του Internet από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ρεπουμπλικανή και δημοκρατική παράταξη άφησαν για λίγο τις διαφορές τους στην άκρη και λειτούργησαν -κατά τα λεγόμενα τους- με κοινό γνώμονα την ελευθερία του Internet.

Το συνέδριο θα διαρκέσει 11 μέρες, διάστημα κατά το οποίο αναμένεται να εξεταστούν λεπτομερώς όλοι οι τρέχοντες νόμοι που αφορούν το Διαδίκτυο και οι οποίοι δεν έχουν αναθεωρηθεί από το 1988. Τεχνολογικοί κολοσσοί συμπεριλαμβανομένων των Google και Microsoft εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία θα βρουν "πάτημα" για να περάσουν αυστηρή νομοθεσία που θα βασίζεται στη  λογοκρισία και τη στενή παρακολούθηση των χρηστών.

Στο Ντουμπάι αναμένεται να παρευρεθούν εκπρόσωποι της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC) και του Κογκρέσσου προκειμένου να παρακολουθούν στενά τις διαδικασίες.

Το ερώτημα του ποιος θα πρέπει τελικά να ελέγχει το Internet, οι ΗΠΑ ή τα Ηνωμένα Έθνη, δεν είναι καινούριο και υφίσταται την τελευταία δεκαετία. Αυτή τη στιγμή στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ βρίσκεται το "κλεισίμο" ιστοσελίδων (ICANN) αλλά όπως υποστηρίζει η αντίθετη πλευρά, οι μισοί και παραπάνω χρήστες του Internet προέρχονται από ασιατικές χώρες και συνεπώς ο πλέον αρμόδιος φορέας είναι τα Ηνωμένα Έθνη.

[via The Register]

Loading