WebP: Ο διάδοχος του JPEG θα μειώσει τον όγκο των εικόνων κατά 40%

Οι παρακάτω φωτογραφίες μπορεί να φαίνονται ίδιες οπτικά, αλλά η δεύτερη καταλαμβάνει 40% λιγότερο χώρο! Αυτή είναι η έκδοση σε WebP format, και αποτελεί το σχέδιο της Google για να αυξήσει την ταχύτητα του Ίντερνετ με μείωση του όγκου των εικόνων.

JPEG - Size 46,768 bytes

Το WebP είναι ένα νέο format για εικόνες, το οποίο θα αντικαταστήσει το υπάρχον JPEG, με την ποιότητα να παραμένει ίδια (δηλαδή όχι τέλεια) αλλά οι μεταφορές αρχείων να γίνονται πολύ γρηγορότερα. Βέβαια, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο format, καθώς σύμφωνα με την Google:

"Για να βελτιώσουμε την συμπίεση που προσφέρει το JPEG format, χρησιμοποιήσαμε έναν συμπιεστή εικόνας βασισμένο στο open-source VP8 codec. Εφαρμόσαμε τις τεχνικές του VP8 video coding, αυτή τη φορά για κωδικοποίηση σε σταθερή εικόνα, επάνω σε ένα "ελαφρύ" container βασισμένο στο RIFF format. Παρά το γεγονός ότι αυτό το format επιβαρρύνει μόλις 20bytes/εικόνα, ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύσει meta-data"

WebP - Size 36,154 bytes

Google ανακοίνωσε ότι οι εικόνες καταλαμβάνουν σήμερα περίπου το 65% των bytes που μεταφέρονται καθημερινά στο Ίντερνετ. Κάθε τι που θα μπορούσε να μειώσει αυτή την τεράστια επιβάρυνση του δικτύου της Google είναι αποδεκτό, αλλά αυτή τη στιγμή το JPEG format είναι βαθιά ριζωμένο στο Ίντερνετ, ενώ τα αρχεία WebP χρειάζονται περίπου 8 φορές περισσότερο χρόνο για κωδικοποίηση. Βέβαια, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας συμβατός browser για το νέο graphics format, οπότε όλα αυτά είναι υποθετικά.

Τέλος, είναι αναπόφευκτο ότι ο browser Google Chrome θα υποστηρίζει το νέο format, κάτι που σημαίνει ότι η υιοθέτηση του και από άλλους WebKit browsers (όπως ο Safari) είναι δεδομένη. Δεν είναι εύκολη η υποδοχή ενός νέου format, αλλά εάν το έχει αποφασίσει η Google, τότε σίγουρα θα το πετύχει.

[πηγή CNET]
Loading