Πόσα megapixels είναι η ανάλυση του ανθρώπινου ματιού; [Video]

mechanical_eye

Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι ο αριθμός των megapixels δεν αρκεί από μόνος του για να κριθεί μια κάμερα καλύτερη από μια άλλη, ωστόσο (και δυστυχώς), ο μέσος καταναλωτής έμαθε να κοιτά πρώτα εκεί. Παρόλα αυτά, όλοι μας γνωρίζουμε ότι καμία κάμερα δεν μπορεί να αιχμαλωτίσει την εικόνα όπως την βλέπει στην πραγματικότητα το ανθρώπινο μάτι (τουλάχιστον μέχρι σήμερα) και τότε τίθεται το ερώτημα: Πόσα megapixels διαθέτει ο αισθητήρας του ανθρώπινου ματιού; Η απάντηση είναι 576MP, αλλά η ανάλυση της ομάδας Vsauce είναι αρκετά ενδιαφέρουσα!

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+

This entry was posted in Featured, Misc, Technology. Bookmark the permalink.
 • xentrix

  Η απάντηση που δίνει ο Michael ΔΕΝ είναι 576Mpixels. Είναι 7+1Mpixels, αλλά επίσης εξηγεί γιατί, ενώ το μάτι αποτελείται από συγκεκριμένο αριθμό κωνίων και ραβδίων (τα φωτοευαίσθητα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή), η όραση σαν αίσθηση δεν λειτουργεί σαν μια κάμερα.
  Κάτι που δεν αναφέρει είναι ότι αυτά τα 7+1 εκατομμύρια είναι τα κωνία (τα έγχρωμα pixels) που είναι συγκεντρωμένα όπως λέει στο κέντρο του οπτικού μας πεδίου, ενώ διαθέτουμε + περίπου 120 εκατομμύρια ραβδία (ασπρόμαυρα, πιο ευαίσθητα στο φως και με πιο… χαμηλό refresh rate) σε κάθε μάτι.

 • Yortez

  Η απαντηση που δινει ο Michael ΕΙΝΑΙ 576MP. Δεχεται τους υπολογισμους του clarkvision, που εχουν γινει με τη λογικη του οτι το ανθρωπινο ματι λειτουργει σαν βιντεοκαμερα (αν πας στο clarkvision, στους υπολογισμους το ξεκαθαριζει 3-4φορες “At any one moment, you actually do not perceive that many pixels, but your eye moves around the scene to see all the detail you want”) Τα 7+1 ειναι τα ποσα MP θα ηταν μια φωτογραφια που θα τραβουσε το ανθρωπινο ματι. 7 στο σημειο εστιασης και 1 στα περιχωρα.

 • xentrix

  Ακριβώς όπως το είπες, τα 7+1 είναι τα ΜΡ μιας φωτογραφίας που θα τραβούσε το ανθρώπινο μάτι. Και εγώ απάντησα στον τίτλο του άρθρου, που λέει “πόσα megapixels είναι η ανάλυση του ανθρώπινου ματιού;” και απαντάει λανθασμένα “Πόσα megapixels διαθέτει ο αισθητήρας του ανθρώπινου ματιού; Η απάντηση είναι 576MP…”.

  Τα 576ΜΡ είναι η ανάλυση που θα χρειαζόνταν μια οθόνη αρκετά μεγάλη για να γεμίσει το οπτικό μας πεδίο και να φαίνεται αληθινή (να μην διακρίνουμε pixels). Όχι το μάτι αλλά η εικόνα που θα παρατηρούσαμε. Στο 2:15 του βίντεο θέτει αυτό το ερώτημα.

  Το μάτι λειτουργεί σαν κάμερα (το ξέρουμε και έχουμε μετρήσει τα κωνία και τα ραβδία), η όραση σαν αίσθηση όμως είναι κάτι πολύ διαφορετικό: 5:08 “Our vision is not analogous to a camera” αλλά 6:10 “A single glance is more analogous to a camera”.

 • to mati den einai psifiako, einai envios organismos opote stin ousia oloi oi ypologismoi avasimoi einai! to mono pou boreis na to sigrineis einai kati pou einai analogiko, einai pistevw pio koda, twra na metras ta koitara kai na les estw tosa pixels kai ta loipa nomizw oti einai apla theories gia na leme. Gia na ginw pio katanoitos einai san na les posa kbps einai h foni tou anthropou metrodas ta koitara ton xordwn, les kai einai psifaiko arxeio ixou!