WiFi4EU: Δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο Διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους στις Ευρωπαϊκές χώρες [Video]

Η Μαλτέζικη Προεδρία κατέληξε σε άτυπη συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το «WiFi4EU», ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ για την προώθηση της δωρεάν πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε δημαρχεία, νοσοκομεία, πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους. Οι χρήστες θα μπορούν να συνδέονται δωρεάν στο Ίντερνετ με ασφαλή τρόπο και σε υψηλές ταχύτητες μέσω μιας εύκολα αναγνωρίσιμης και πολύγλωσσης ειδικής διαδικτυακής πύλης. Ο δήμος και κάθε άλλος δημόσιος φορέας που θα προσφέρει τη σύνδεση θα μπορεί να χρησιμοποιεί την πύλη για να παρέχει εύκολη πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες του.

Όπως δήλωσε ο κ. Emmanuel Mallia, Υπουργός Ανταγωνισμού και Οικονομίας στον Ψηφιακό και τον Ναυτιλιακό Τομέα και στον Τομέα των Υπηρεσιών της Μάλτας.

"Το «WiFi4EU» θα προσφέρει γρήγορο Ίντερνετ σε πολλούς πολίτες που ίσως δεν έχουν διαφορετικά τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν συνδέσεις υψηλής ποιότητας. Το πρόγραμμα θα ενθαρρύνει τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών και θα μειώσει το ψηφιακό χάσμα, μεταξύ άλλων σε μέρη με περιορισμένη διαδικτυακή πρόσβαση"

Με τη σημερινή συμφωνία προσδιορίστηκε η μορφή του προγράμματος, αλλά ο προϋπολογισμός του θα οριστικοποιηθεί μετά την εν εξελίξει ενδιάμεση επανεξέταση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ.

Βάσει του προγράμματος, δήμοι, βιβλιοθήκες, νοσοκομεία και άλλοι δημόσιοι φορείς θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης για την εγκατάσταση τοπικών σημείων ασύρματης πρόσβασης μέσω απλών διοικητικών διαδικασιών. Ο δημόσιος φορέας θα είναι υπεύθυνος ο ίδιος για τη διατήρηση της σύνδεσης για τουλάχιστον 3 χρόνια. Για την κάλυψη των επιλέξιμων δαπανών, η οποία μπορεί να φτάσει έως και το 100%, θα χρησιμοποιηθούν απλά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως κουπόνια.

Η χρηματοδότηση θα κατανέμεται με γεωγραφικά ισορροπημένο τρόπο σε όλες τις χώρες της ΕΕ και, κατ’ αρχήν, με βάση τη σειρά εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Θα μπορεί, έως έναν βαθμό, να δίνεται προτεραιότητα σε αιτούντες από χώρες με χαμηλά ποσοστά συμμετοχής.

Για να αποφευχθεί η στρέβλωση του ανταγωνισμού και η αποθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων λόγω της χρηματοδοτικής στήριξης, θα είναι επιλέξιμα μόνον έργα που δεν επικαλύπτονται με υφιστάμενες ιδιωτικές και δημόσιες διαδικτυακές συνδέσεις.

Ο στόχος τώρα είναι να συμφωνηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος και να ολοκληρωθούν οι τεχνικές εργασίες εγκαίρως, ώστε το πρόγραμμα να είναι έτοιμο έως το τέλος του 2017.

Η Προεδρία θα υποβάλει το αποτέλεσμα των σημερινών συζητήσεων προς έγκριση από τα κράτη μέλη κατά τις προσεχείς εβδομάδες, ώστε το έργο να μπορέσει να ξεκινήσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

[via iPhonehellas.gr]

Loading