Wolfram Language: Η γλώσσα προγραμματισμού για όλους που μπορεί να φέρει την επάνασταση

wolfram_language

Η Wolfram Alpha είναι ίσως η πιο εξελιγμένη μηχανή αναζήτησης διαθέσιμη για το κοινό, η οποία δίνει αποτελέσματα από τις πιο απλές αναζητήσεις μέχρι και λύσεις για πολύπλοκες μαθηματικές εξισώσεις. Τώρα, ο δημιουργός της (Stephen Wolfram) ανακοίνωσε ότι θα την ενσωματώσει στη νέα γλώσσα προγραμματισμού που ετοιμάζει, η οποία θα είναι ό,τι σημαντικότερο έχει φτιάξει ποτέ και ίσως φέρει την επανάσταση στον χώρο της Πληροφορικής.

Η Wolfram Language θα ενσωματώνει και όλα τα στοιχεία του πασίγνωστου Mathematica, αλλά βασικός στόχος είναι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευκολία απ’ όλους για τη δημιουργία ποικίλλων εφαρμογών και λύσεων, χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις προγραμματισμού, αφού θα μπορεί να κατανοεί εντολές σε φυσική γλώσσα (natural language)!

Σε αντίθεση με τις κραταιές γλώσσες προγραμματισμού (όπως C++, PHP και Java), η Wolfram Language θα ενσωματώνει στον πυρήνα της όσο το δυνατόν περισσότερες λειτουργίες και δε θα βασίζεται τόσο έντονα σε εξωτερικές libraries, ενώ θα είναι προσβάσιμη σε όλους μέσω cloud (θα υπάρχει όμως και desktop έκδοση).

“Θέλουμε να φέρουμε τη Wolfram Language σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Είναι μια καταπληκτική πρώτη γλώσσα προγραμματισμού για οποιονδήποτε”

Να προστεθεί ότι σύντομα (δεν διευκρίνησε πόσο σύντομα) θα είναι διαθέσιμο και το Mathematica Online, το οποίο θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε όπως το κανονικό λογισμικό από τον web browser.

Ακόμα ένα βήμα, λοιπόν, για την προώθηση του Προγραμματισμού σε όλο τον κόσμο και μάλιστα με σοβαρές προσπάθειες για να είναι κατανοητός-προσβάσιμος-φιλικός σε όλους, τη στιγμή που κάποιοι φωστήρες σε κάποιες χώρες καταργούν το μάθημα από τα σχολεία…

[Wolfram via TheVerge]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+

This entry was posted in Featured, Software. Bookmark the permalink.
 • Dijkstra

  Βέβαια, ο προγραμματισμός είναι περιττός στα σχολεία, σε αντίθεση με τα θρησκευτικά που προσφέρουν άπειρες επαγγελματικές ευκαιρίες κ πρέπει να διδάσκονται 12 χρόνια…

 • LP

  Δεν είναι και πανάκεια πάντως! Είναι εργαλείο και πρέπει να χρησιμοποιείται επικουρικά για διευκόλυνση. Θα πρέπει πχ στα μαθηματικά να χρησιμοποιούνται και προγράμματα όπως το mathematica.

 • Nassos Kranidiotis

  Μάλιστα, η βλακεία στα ελληνικά σχολεία εκτείνεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε και εκεί που πρέπει να μάθουν προγραμματισμό, διδάσκονται «ψευδογλώσσες»!

 • Sotos

  Έχεις τρομερό “όνομα”,κάνεις τέλειο πρόλογο αλλά τα χαλάς στο τέλος…
  Οι επαγγελματικές ευκαιρίες είναι ο λόγος διδασκαλίας του προγραμματισμού;
  Αν τα θρησκευτικά έδιναν περισσότερες,καλώς θα διδάσκονταν περισσότερες ώρες;

 • Mitsos

  Το πρόβλημα που δυστυχώς καμία τέτοια γλώσσα δε θα λύσει είναι ότι αυτός που επιθυμεί να προγραμματίσει πρέπει να μάθει να σκέφτεται ως μηχανικός λογισμικού.
  Από εκεί και πέρα υπάρχουν ήδη ένα σωρό εργαλεία με τα οποία μπορεί κάποιος να προγραμματίσει χωρίς να γράψει γραμμή κώδικα. Τέτοια εργαλεία προωθήθηκαν από τις πωλήσεις των εταιριών ως εργαλεία που θα απαλλάξουν τις υπόλοιπες εταιρίες από την ανάγκη του να βασίζονται σε μηχανικούς λογισμικού και ως εργαλεία που θα μπορούσαν να δοθούν στον τελικό χρήστη απευθείας.Το αποτέλεσμα ήταν πως σχεδόν πάντα ο τελικός χρήστης δεν κατάφερνε να χρησιμοποιήσει το εργαλείο για να κάνει τη δουλειά του.
  Αλήθεια αν κάποιος σας έδινε μπετόν, άμμο, σίδερα, ασβέστη και ότι άλλο χρειάζεστε μαζί με ένα ολόκληρο εργοτάξιο από εργάτες που θα ακολουθούσαν πιστά τις εντολές σας, πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να χτίσετε ένα σωστό σύγχρονο κτίριο;

 • Dimitris Kretsis

  Απ’ οτι καταλαβαινω, η λογικη ειναι σαν το Windows.. Να κανει δηλαδη τη χρηση προσιτη σε πολυ κοσμο!!
  Μακαρι να τα καταφερει αν και εγω πιστευω οτι παλι θα ειναι σχετικα μικρος ο αριθμος των χρηστων που θα μπορει να το χρησιμοποιησει σε βαθος. Παντως θα ειναι πολυ μεγαλυτερος απο το σημερινο, οπως συνεβει και με τα.. παραθυρα, που εκαναν τον προσωπικο υπολογιστη μελος του.. σπιτιου!!

 • Γιώργος Π

  Ναι και….ναι.