Το πρώτο hamburger με κρέας εργαστηρίου είναι γεγονός! [Video]

hamburger

Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο hamburger με κρέας καλλιεργημένο σε επιστημονικό εργαστήριο, το οποίο καταναλώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Λονδίνου και άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις.

Οι ερευνητές πήραν βλαστοκύτταρα από τον μυικό ιστό μίας αγελάδας, τα καλλιέργησαν και τα πολλαπλασίασαν στο εργαστήριό τους και στη συνέχεια τα μετέτρεψαν σε μικρές μυικές λωρίδες μήκους μόλις ενός εκατοστού και πάχους λίγων χιλιοστών. Από εκεί τα ένωσαν σε μεγαλύτερα κομμάτια, τα κατέψυξαν και αφού τα ξεπάγωσαν δημιούργησαν το τελικό hamburger. Αρχικά το κρέας είναι λευκό και στην πορεία αποκτά το γνώριμο χρώμα του hamburger με την προσθήκη της ουσίας μυοσφαιρίνης και χυμού παντζαριού.

meat

Οι δυο γευσιγνώστες που το δοκίμασαν ανέφεραν ότι θυμίζει κατά πολύ τη γεύση του κρέατος αν και δεν είναι τόσο ζουμερο, είναι πιο σκληρό και του λείπει το λίπος. Ο Ολλανδός καθηγητής Mark Post του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ που ηγήθηκε της έρευνας αποκάλυψε ότι η προσπάθεια του να μετατρέψει τα βλαστοκύτταρα σε κρέας διήρκεσε 7 ολόκληρα χρόνια με τις πρώτες δοκιμές να πραγματοποιούνται σε ποντίκια. Σε ερώτημα για το αν θα έδινε το κρέας στα παιδιά του, απάντησε ότι θα το έκανε χωρίς κανένα δισταγμό μιας και ο ίδιος το έχει δοκιμάσει ουκ ολίγες φορές.

Το δύσκολο βέβαια είναι οι καταναλωτές να καλωσορίσουν την ιδέα του εργαστηριακού κρέατος και να μην το αντιμετωπίσουν με απέχθεια ακόμα και αν η γεύση του είναι αρκετά κοντά σε αυτή του κανονικού.

[via]

This entry was posted in Featured, Misc, Science. Bookmark the permalink.
 • spyros paschos

  Καλη τους ορεξη…

 • Spiros

  Αρκετά ενδιαφέρον . Εάν βελτιωθούν
  ο χρόνος
  η γεύση και η υγιεινή εξασφαλιστεί ίσως είναι καλύτερο σε
  σχέση με τα σημερινά δεδομένα οπού οι μεγάλες αλυσίδες γρήγορου
  φαγητού προμηθεύονται κρέας από τεράστια σφαγεία ,
  τα οποία όπως οι περισσότεροι ξέρουμε κινούνται στην κόψη της παρανομίας και
  της νομιμότητας ταΐζοντας τα ζώα με αμφιβόλου ποιότητας τροφή , δίνοντας τους ορμόνες
  για να μεγαλώνουν πιο γρήγορα ,και στριμώχνοντας τα σε πολύ
  μικρούς χώρους , με αποτέλεσμα όλα αυτά να έχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία
  (από τα παραγόμενα προϊόντα) αλλά και στην υγεία των ζώων.

 • Nio

  Αντί να σκεφτούν ότι μπορούν να κάνουν ποσότητες επαρκείς για να δώσουν σε χώρες του τρίτου κόσμου και ότι μπορούν να δώσουν ένα τέλος στην πείνα σκέφτονται πως θα το αγκαλιάσει ο καταναλωτής ….