Επιστήμονες κατασκευάζουν το ακριβέστερο ρολόι στον κόσμο!

clock

Επιστήμονες του National Institute of Standards and Technology ισχυρίζονται ότι έχουν κατασκευάσει το ακριβέστερο ρολόι στον κόσμο που σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους χάνει μόλις ένα δευτερόλεπτο κάθε 100 εκατομμύρια χρόνια! Το ρολόι έχει ακρίβεια της τάξης των 100 τρισεκατομμυριοστών του δευτερολέπτου και είναι 10 φορές πιο ακριβές από οποιοδήποτε άλλο στον κόσμο.

Για τη δημιουργία του οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα εξαιρετικά σπάνιο και σταθερό στοιχείο με την ονομασία υπέρβιο (Yb) το οποίο κάνει χρήση 10.000 ατόμων που ψύχονται σε 10 εκατομμυριοστά ενός βαθμού κάτω από το απόλυτο μηδέν και παγιδεύονται σε ένα οπτικό πλέγμα που δημιουργείται με χρήση lasers.

Σύμφωνα με τον Andrew Ludlow του National Institute of Standards and Technology, η σταθερότητα το υπέρβιου πέρα από τη μέτρηση της ώρας αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες σε ένα μεγάλο αριθμό πρακτικών εφαρμογών όπως για παράδειγμα η πλοήγηση.

[via]

This entry was posted in Misc. Bookmark the permalink.
  • chr

    κάτω από το απόλυτο μηδέν?

  • Ριχάρδος Δουνκέρκιος

    Πάντως στο άρθρο που υπάρχει στο link (via), αναγράφεται (σωστά) “10 εκατομμυριοστά βαθμού *πάνω* από το απόλυτο μηδέν…

  • nas

    o αρθρογραφος περασε τη συγχρονη φυσικη σε νεο σταδιο… εσπασε και αυτο το οριο οπως ειχε σπασει υποτιθεται και η ταχυτητα του φωτος…