Xiaomi Mi 5: Τρεις μήνες παρέα με το κορυφαίο vfm high-end smartphone [Review]

xiaomi_mi_5_techgear_review_device_top

Μετά από σχεδόν τρεις μήνες καθημερινής χρήσης του Xiaomi Mi 5 νομίζω ότι είναι ένα καλό χρονικό διάστημα για να έχω ολοκληρωμένη προσωπική άποψη σχετικά με την πολυσυζητημένη συσκευή της εταιρείας. Το κείμενο που ακολουθεί θα το χαρακτήριζα περισσότερο εξιστόρηση της εμπειρίας μου παρά review με την συνηθισμένη έννοια του όρου, ωστόσο, πιστεύω ότι είναι πιο χρήσιμο να διαβάζει κανείς για την συνολική εμπειρία χρήσης και όχι τόσο για specs και εξειδικευμένες λειτουργίες.

Ξεκινώντας από την αρχή, το Xiaomi Mi 5 ήταν ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στο MWC 2016, όπου εντυπωσίασε με την εξαιρετική κατασκευή, τα high-end τεχνικά χαρακτηριστικά και την πολύ προσιτή τιμή του για την αγορά της Κίνας, η οποία βέβαια ήταν αρκετά μεγαλύτερη όταν ξεκίνησαν οι αποστολές από τα κινέζικα καταστήματα. Και πάλι, όμως, ήταν σαφέστατα πολύ πιο χαμηλή σε σύγκριση με τις ναυαρχίδες άλλων εταιρειών που προσέφεραν πάνω κάτω τα ίδια χαρακτηριστικά.

Εκείνη την περίοδο (Μάρτιος 2016) το κατάστημα GearBest μας έκανε την τιμή να μας στείλει την έκδοση με 3GB RAM/32GB ROM σε λευκό χρώμα και μάλιστα έφτασε στα χέρια μου 10 ημέρες προτού ξεκινήσει η διάθεση του στην Κίνα. Κάπου εκεί άρχισε και ο γολγοθάς για να καταφέρω να το χρησιμοποιήσω. Δυστυχώς, η συσκευή ήρθε με κινέζικη ROM του MIUI 6 και όλο το bloatware που τη συνοδεύει, οπότε, έπρεπε είτε να κάνω υπομονή μέχρι να κυκλοφορήσει η επίσημη Global ROM είτε να ακολουθήσω κάποιον από τους οδηγούς του επίσημου forum για να flashάρω μόνος μου κάποια developer έκδοση ή beta.

Η Xiaomi καθυσήχασε τους χρήστες αναφέροντας στις αρχές Απριλίου ότι θα κυκλοφορήσει την stable Global ROM πολύ σύντομα για να προλάβει το λανσάρισμα της συσκευής στην Ινδία, αλλά για πρώτη φορά δεν κατάφερε να τηρήσει την υπόσχεση της. Αρχικά κυκλοφόρησε μια Global έκδοση και την απέσυρε σχεδόν άμεσα λόγω πολλών bugs και το κοινό δυσανασχετούσε. Επίσης, η εταιρεία αποφάσισε να κλειδώσει τον bootloader της συσκευής (όπως και σε όλα τα νέα μοντέλα της) με σκοπό να προστατεύσει τους χρήστες από την εγκατάσταση custom ROM από αναξιόπιστες πηγές και πλέον απαιτεί να δημιουργήσεις λογαριασμό στο miui.com και στη συνέχεια να κάνεις αίτηση για ξεκλείδωμα του bootloader με τη βοήθεια κάποιων προγραμμάτων που θα βρείτε στο forum. Η διαδικασία αυτή παίρνει συνήθως 3-5 ημέρες, όμως, αυτή τη φορά καθυστέρησε σχεδόν 2 εβδομάδες. Πέρασε, λοιπόν, ένα 45ήμερο στο οποίο είχα στα χέρια μου τη συσκευή, αλλά είχα αγανακτίσει από την αναμονή για να τη χρησιμοποιήσω κανονικά...

Για να μην σας κουράζω, η πολυπόθητη stable Global ROM κυκλοφόρησε τελικά στις αρχές Ιουνίου, βασισμένη στο Android 6.0.1 Marshmallow και από τότε κανένα πρόβλημα με τις επόμενες αναβαθμίσεις που κυκλοφόρησαν έκτοτε (και περιμένουμε από μέρα σε μέρα το MIUI 8). Παρόλα αυτά, δεν γίνεται να μην αναφέρω πόσο απογοητευτική θα ήταν για έναν οποιοδήποτε αγοραστή μια τέτοια εμπειρία και ελπίζω να μην επαναληφθεί στο μέλλον για τις νέες συσκευές της Xiaomi.

Ας περάσουμε τώρα στα πιο κλασικά.

Κατασκευή - Σχεδιασμός

Το Xiaomi Mi 5 σε εντυπωσιάζει αισθητικά με την κατασκευή του από γυαλί (εμπρός και πίσω) και μέταλλο (περίγραμμα), σε ένα πολύ λεπτό και ελαφρύ σασί με καμπύλες γωνίες και οθόνη χωρίς περιθώρια, ενώ έχει τοποθετήσει home button με ενσωματωμένο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στην πρόσοψη. Στο θέμα της χρήσης, ωστόσο, αν δεν τοποθετήσεις ξεχωριστή θήκη τότε έχει θέμα σε λείες επιφάνειας. Ο σχεδιασμός του 3D glass στο πίσω μέρος το καθιστά ιδιαίτερα γλυστερό ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν το περιμένεις (π.χ. το είχα επάνω σε βιβλίο με σκληρό εξώφυλλο και ξαφνικά το βρήκα επάνω στο γραφείο).

Ακόμη, το μεταλλικό περίγραμμα και ειδικά το λεπτό φινίρισμα της πρόσοψης είναι πάρα πολύ ευαίσθητο. Μετά από μία εβδομάδα χρήσης αποκλειστικά στον χώρο του γραφείου με τεράστια προσοχή, παρατήρησα μικρά σκαψίματα που υποδεικνύουν ότι δεν έχουν κάνει και την καλύτερη επιλογή στο υλικό τους. Το ίδιο μπορώ να πω και για τη οθόνη, η οποία απέκτησε σχετικά εύκολα έναν μικρό "τσαμπουκά" παρότι προστατεύεται (όπως και το πίσω μέρος) από επικάλυψη Gorilla Glass 4.

Γενικότερα, η εμφάνιση είναι εξαιρετική αλλά θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα στο θέμα της ανθεκτικότητας. Απαραίτητη, λοιπόν, η τοποθέτηση προστατευτικής μεμβράνης για την οθόνη και η εξωτερική θήκη που θα καλύπτει το μεταλλικό περίγραμμα και το φινίρισμα του. Προσωπικά, δεν συνηθίζω να τοποθετώ θήκες στις συσκευές μου, αλλιώς ποιο το νόημα να αγοράσεις κάτι καλαίσθητο και να το κρύβεις;

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό, στο πίσω μέρος συναντάμε μόνο τον αισθητήρα της εξαιρετικής κάμερας με dual LED flash, στη δεξιά πλευρά τα volume και το power button, στην αριστερή πλευρά την υποδοχή για τις κάρτες SIM, στο κάτω μέρος την υποδοχή USB Type-C και το ηχείο, ενώ στην πρόσοψη έχει τοποθετηθεί για πρώτη φορά home button με ενσωματωμένο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων ανάμεσα στα δύο φωτιζόμενα capacitive κουμπιά. Στο επάνω μέρος βρίσκουμε και αισθητήρα υπερύθρων (IR), χάριν στον οποίο μπορείτε να "χρησιμοποιήσετε" το smartphone σαν τηλεχειριστήριο για πληθώρα συσκευών άλλων κατασκευαστών (τηλεοράσεις, ενισχυτές κλπ. από LG, Samsung, Sony κλπ.).

Κλείνοντας αυτήν την ενότητα, στο επάνω μέρος της πρόσοψης θα βρείτε λαμπάκι LED για τις εισερχόμενες ειδοποιήσεις, το οποίο αποκτά διαφορετικό χρώμα ανάλογα με το είδος της ειδοποίησης και φυσικά μπορείτε να επιλέξετε εσείς ποιο θα είναι αυτό από το σχετικό μενού ρυθμίσεων.

Οθόνη

Η Xiaomi επέλεξε κλασικό IPS LCD panel 5.15'' ανάλυσης Full HD (1920 x 1080, 428ppi), το οποίο καταλαμβάνει το 73% της πρόσοψης και δεν αφήνει καθόλου περιθώρια (bezels) από την αριστερή και τη δεξιά πλευρά. Η φωτεινότητα βρίσκεται σε κάτι παραπάνω από πολύ καλά επίπεδα ακόμη και όταν το χρησιμοποιείς στο φως της ημέρας, ενώ συναντάμε εξαιρετική απόκριση του αισθητήρα φωτός όταν τη ρυθμίζουμε στο αυτόματο, σημείο στο οποίο χωλαίνουν αρκετά smartphones.

Όπως προανέφερα, στο κάτω μέρος της οθόνης βρίσκονται το home button και τα δύο capacitive buttons αντιδιαμετρικά, τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν ανάλογα με τις επιθυμίες του χρήστη. Οι πιο κλασικές λειτουργίες τους είναι βέβαια για multitasking και back, ωστόσο, υπάρχουν επιλογές όπως να δείχνουν στον χρήστη τις πιο πρόσφατες εφαρμογές, δυνατότητα κλεισίματος της τρέχουσας εφαρμογής με παρατεταμένο κράτημα ή ενεργοποίηση της λειτουργίας Google Now.

Σχετικά με τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στο home button, η διαδικασία ρύθμισης είναι πανεύκολη και η λειτουργία του σε ταχύτητο επίπεδο (ξεκλείδωμα οθόνης σε 0.1sec), αν και παρατήρησα ορισμένες φορές κάποια μικροκολλήματα.

Περιβάλλον Χρήσης και Απόδοση

Αν έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν κάποιο smartphone της Xiaomi, τότε έχετε πάνω κάτω μια ιδέα για το περιβάλλον χρήσης MIUI και πιθανότατα γνωρίζετε ότι η εταιρεία έχει ίσως την πιο ενεργή κοινότητα από developers που αναβαθμίζουν συνεχώς με νέες λειτουργίες και επιδιορθώσεις των όποιων μικροπροβλημάτων παρουσιάζονται.

Έχοντας χρησιμοποιήσει αρκετά smartphones διάφορων εταιρειών που προσφέρουν τις δικές τους custom ROMs, τολμώ να πω ότι το MIUI είναι το κορυφαίο αν συμψηφίσουμε λειτουργικότητα, ταχύτητα, υποστήριξη και "βάρος" για τη συνολική λειτουργία του smartphone. Η πλειοψηφία των προεγκατεστημένων εφαρμογών έχουν την επιλογή οριστικής διαγραφής, ενώ συνοδεύεται από χρήσιμα εργαλεία, όπως εφαρμογή για ρύθμιση του IR, πυξίδα, QR/Barcode scanner και μια εφαρμογή Security που περιλαμβάνει Cleaner, antivirus, blocklist και μενού ρυθμίσεων για τα permissions που δίνει ο χρήστης σε κάθε μία εφαρμογή ξεχωριστά.

Η εμφάνιση του δεν θυμίζει σε τίποτα το Material Design της Google, καθώς δεν θα δείτε app-drawer και έρχεται με εντελώς διαφορετικό σύστημα ειδοποιήσεων και quick settings, ενώ τα εικονίδια και το multitasking φέρνουν περισσότερο στο iOS. Σε γενικές γραμμές, η εμπειρία χρήσης είναι πανεύκολη, τρομερά γρήγορη και σου αφήνει μια όμορφη αίσθηση. Εξυπακούεται ότι υπάρχει πληθώρα επιλογών για themes, widgets, wallpapers κ.ά. για διαμόρφωση του UI με βάση τα γούστα του χρήστη.

Να σημειωθεί ότι η τρέχουσα έκδοση είναι το MIUI 7 και βασίζεται στο Android 6.0 Marshmallow, αλλά από μέρα σε μέρα περιμένουμε την αναβάθμιση στο MIUI 8 και αργότερα νέο MIUI βασισμένο στο Android 7.0 Nougat.

Κατέφτασε σήμερα και το update στην έκδοση MIUI 8, το οποίο φέρνει νέο σχεδιασμό στο σύστημα ειδοποιήσεων, animations και αλλαγές χρωμάτων σε όλο το φάσμα του περιβάλλοντος χρήσης, δυνατότητα λήψης scrolling screenshot για να κρατάς αποθηκευμένη π.χ. μια ολόκληρη ιστοσελίδα, Quick Ball για εύκολη πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες μέσα από οποιαδήποτε εφαρμογή με δυνατότητα διαμόρφωσης, υποστήριξη λειτουργίας Dual Apps (είσοδος στις εφαρμογές με δύο διαφορετικούς λογαριασμούς, έναν για κάθε SIM) και λειτουργία Caller ID με πληροφορίες για τον αριθμό που σας καλεί.

Hardware και Μπαταρία

Καταρχήν να υπενθυμίσω ότι έχω στα χέρια μου την πιο βασική έκδοση από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών, δηλαδή 3GB RAM και 32GB ROM. Υπάρχουν, επίσης, η έκδοση με 3GB RAM, 64GB ROM και ελαφρώς πιο υψηλά χρονισμένο επεξεργαστή, και η έκδοση Xiaomi Mi 5 Pro με 4GB RAM, 128GB αποθηκευτικό χώρο, κεραμική πλάτη και ακόμη πιο υψηλά χρονισμένο επεξεργαστή.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι η βασική έκδοση είναι κακή. Τουναντίον, διαθέτει επεξεργαστή 64bit quad-core Qualcomm Snapdragon 820 1.8GHz και επεξεργαστή γραφικών Adreno 530 GPU, με αποτέλεσμα άψογη συμπεριφορά σε θέματα ταχύτητας, multitasking και απαιτητικό gaming. Εδώ να σημειώσω ότι δεν αντιμετώπισα ποτέ μέχρι σήμερα πρόβλημα υπερθέρμανσης, ακόμη και σε πολύωρο gaming (ας είναι καλά το καράβι...).

Συνεχίζοντας, η Xiaomi έχει τοποθετήσει κεραίες WiFi 802.11ac dual-band (2.4GHz & 5GHz), Bluetooth 4.2 LE, NFC chip, GPS/A-GPS και 4G LTE modem που λειτουργεί κανονικότατα στην Ελλάδα. Η υποδοχή USB Type-C είναι συμβατή με την τεχνολογία Quick Charge 3.0, αν και θα πρέπει να βρείτε κατάλληλο φορτιστή για να πετύχετε τους χρόνους που υπόσχεται η εταιρεία (85% φόρτιση σε 30 λεπτά). Στο δικό μου κουτί έχω κινέζικο φορτιστή, επομένως, δεν μπορώ να εκφέρω τεκμηριωμένη άποψη. Παρόλα αυτά, η φόρτιση εξακολουθεί να είναι πολύ γρήγορη συνδέοντας το καλώδιο σε συμβατικό φορτιστή πρίζας. Η μπαταρία είναι μη αποσπώμενη 3000mAh και συνήθως μου βγάζει ολόκληρη ημέρα με μία φόρτιση και τα πάντα ανοιχτά (WiFi, Data, GPS).

Γενικότερα, το Xiaomi Mi 5 διαθέτει όλες εκείνες τις τεχνικές προδιαγραφές που περιμένει κανείς από μια ναυαρχίδα του πρώτου εξαμήνου και αν έχω μια σοβαρή ένσταση, αυτή αφορά το ηχείο στο κάτω μέρος, το οποίο ποιοτικά δεν είναι κάτι ιδιαίτερο.

Κάμερα

Ένα από τα μεγαλύτερα highlight του Xiaomi Mi 5 είναι η κάμερα του. Η εταιρεία στράφηκε στη σίγουρη λύση και τοποθέτησε αισθητήρα 16MP Sony IMX298 f/2.0 με dual LED dual-tone flash και σύστημα PDAF για αυτόματη εστίαση σε μόλις 0.1sec, αλλά αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο απ' όλα είναι το μοναδικό 4-axis σύστημα O.I.S που πραγματικά σε κάνει να ξεχνάς τι θα πει κουνημένη φωτογραφία ή video. Η λήψη φωτογραφιών γίνεται ταχύτατα και η απόδοση της εικόνας και των χρωμάτων είναι απίστευτη στο φως της ημέρας για smartphone σε αυτήν την τιμή. Εκεί που καταλαβαίνεις μια κάποια διαφορά σε σύγκριση με τις κάμερες των Galaxy S7 και iPhone 6S Plus είναι σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι λήψεις είναι τραγικές.

Αν είστε μερακλήδες και σας αρέσει να ρυθμίζετε χειροκίνητα τις παραμέτρους της κάμερας (εγώ δεν είμαι...), τότε θα χαρείτε να μάθετε ότι υπάρχει manual mode για το ISO, White Balance, Focus Point και Exposure Time. Το ψηφιακό zoom φτάνει έως το 8x, αλλά όπως σε κάθε άλλο smartphone έτσι και σε αυτήν την περίπτωση μη περιμένετε καθαρή εικόνα.

Η εφαρμογή της κάμερας περιλαμβάνει 11 διαφορετικά φίλτρα και 9 modes, όπως Panorama, Fisheye, Auto-Straighten (ισιώνει τις φωτογραφίες σχεδόν υπό οποιαδήποτε συνθήκη) και Handheld Twilight, το οποίο ουσιαστικά πραγματοποιεί πολλαπλή λήψη σε διαφορετικό exposure και συνθέτει τις φωτογραφίες σε μία βελτιστοποιημένη. Δεν λείπει το κλασικό Beautify, το οποίο μοιάζει να είναι μόνιμα ενεργοποιημένο στην εμπρόσθια κάμερα (τα πιο ξεκούραστα μούτρα που είχα εδώ και χρόνια...). Εδώ να σημειωθεί ότι "τρέχει" αλγόριθμος που αναγνωρίζει την ηλικία και το φύλο του και επιλέγει το πιο κατάλληλο από τα 36 επιπλέον φίλτρα για τη συγκεκριμένη selfie.

Ακολουθεί μια γκαλερί με διάφορες φωτογραφίες που τράβηξα χωρίς να πολυσκεφτώ ρυθμίσεις και στησίματα, όπου θα δείτε λήψεις σε φως ημέρας, βραδυνές, με zoom, με εφέ κλπ.

Συμπεράσματα

Το Xiaomi Mi 5 είναι ένα εξαιρετικό high-end smartphone με όμορφη κατασκευή, εντυπωσιακή κάμερα, εύχρηστο και πλούσιο λειτουργικό σύστημα, και μεγάλη αυτονομία. Σίγουρα θα μπορούσε να γίνει καλύτερη δουλειά στο θέμα της ανθεκτικότητας, αλλά ο περισσότερος κόσμος συνηθίζει να τοποθετεί θήκη και προστατευτικές μεμβράνες. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα, ειδικά τώρα που έχει κυκλοφορήσει η έκδοση MIUI 8 Global Stable και η τιμή του έχει πέσει στο επίπεδο της Κίνας.

Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να βρείτε όλες τις εκδόσεις στο GearBest στις παρακάτω τιμές:

  • Xiaomi Mi 5 3GB RAM/32GB ROM στα €287.55
  • Xiaomi Mi 5 3GB RAM/64GB ROM στα €334.77
  • Xiaomi Mi 5 Pro 4GB RAM/128GB ROM στα €467.23

Σε περίπτωση που προχωρήσετε στην αγορά, να τονίσετε στα σχόλια ότι θέλετε προεγκατεστημένη την έκδοση MIUI 8 Global Stable.

Xiaomi Mi 5

  • Οθόνη 5.15” Full HD LCD (1920 x 1080, 428ppi, 600nits φωτεινότητα)
  • Επεξεργαστής 64bit quad-core Qualcomm Snapdragon 820 1.8GHz / 2.15GHz
  • Επεξεργαστής γραφικών Adreno 530 GPU
  • Μνήμη RAM 3GB / 4GB LPDDR4
  • Αποθηκευτικός χώρος 32GB/64GB/128GB
  • Κάμερα 16MP Sony IMX298 με dual LED flash, 4axis O.I.S. και PDAF
  • Εμπρόσθια κάμερα 4MP με pixels μεγέθους 2μm
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • WiFi 802.11ac, Bluetooth 4.2, GPS, NFC, 4G LTE Cat 12 (600Mbps)
  • Λειτουργικό σύστημα MIUI 8 βασισμένο στο Android 6.0 Marshmallow
  • Μπαταρία 3000mAh και τεχνολογία Quick Charge 3.0 (0-80% σε 35 λεπτά)
  • Υποδοχή USB Type-C
  • Διαστάσεις 144.55 x 69.2 x 7.25 mm
  • Βάρος 129gr
Loading