Το χασμουρητό φανερώνει συμπάθεια και ενδιαφέρον!

Σας συμβαίνει συχνά την ώρα που εσείς μιλάτε οι άλλοι να χασμουριούνται; Την επόμενη φορά αντί να νιώσετε βαρετός και να προσβληθείτε, μάλλον θα πρέπει να τους ευχαριστήσετε...

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το χασμουρητό πέρα από τη νύστα φανερώνει και συμπάθεια. Μάλιστα το μεταδοτικό χασμουρητό -το να χασμουριέται κανείς μετά από κάποιον άλλον- αποτελεί ένδειξη ενδιαφέροντος για τις σκέψεις και τα συναισθήματα του πρώτου!

Για τους σκοπούς της έρευνας συλλέχθηκε δείγμα 100 ανδρών και γυναικών από τέσσερις διαφορετικές ηπείρους, οι οποίοι παρατηρούνταν καθώς πήγαιναν στη δουλειά τους, έτρωγαν σε εστιατόρια ή περίμεναν σε αίθουσες αναμονής. Μόλις κάποιος χασμουριόταν, οι ερευνητές σημείωναν κάθε φορά που ακολουθούσε ένα δεύτερο χασμουρητό σε ακτίνα 3 μέτρων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η καταγωγή και το φύλο δε σχετίζονταν με το μεταδοτικό χασμουρητό, αλλά αυτό που έπαιζε καθοριστικότατο ρόλο ήταν το πόσο καλά γνωρίζονταν οι δύο άνθρωποι. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε πιο έντονα σε συγγενείς, μετά σε φίλους και τέλος σε γνωστούς, ενώ σε αγνώστους ήταν ιδιαίτερα σπάνιο.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, υπάρχουν και άλλες παράμετροι που δείχνουν να συνάδουν με την εν λόγω θεωρία. Για παράδειγμα, άλλες έρευνες ισχυρίζονται ότι το μεταδοτικό χασμουρητό παρατηρείται συνήθως σε ανθρώπους που είναι καλοί στο να διαβάζουν τις εκφράσεις των προσώπων των άλλων.

Τέλος, το μεταδοτικό χασμουρητό ξεκινά από την ηλικία των 4-5 ετών, κατά την περίοδο, δηλαδή, που αναπτύσσουμε την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε τα αισθήματα των άλλων.

[πηγή dailymail]
Loading