5 ενδιαφέροντα στοιχεία για την τεχνολογία 3D

Σε αυτή τη σύντομη ανασκόπηση θα εξετάσουμε μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας τρισδιάστατης απεικόνισης στο σπίτι.

1. Οι σύγχρονες τηλεοράσεις τρισδιάστατης απεικόνισης χρησιμοποιούν ενεργώς πολωμένα γυαλιά για τη δημιουργία της αίσθησης του βάθους κατά την αναπαραγωγή ειδικά διαμορφωμένου περιεχόμενου. Το πρόγραμμα πρέπει να δημιουργηθεί έχοντας υπόψη ότι τα μάτια του θεατή δεν μπορούν να προσαρμόζονται με ευκολία σε εικόνες με συνεχώς μεταβαλλόμενο βάθος, γεγονός που προκαλεί πόνο στα μάτια και ζαλάδες. Αν σε μια προβολή νιώθετε έντονες ενοχλήσεις, τότε το πιο πιθανό είναι ότι ο σκηνοθέτης δεν έλαβε υπόψιν του αυτόν τον σημαντικό κανόνα….

2. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι υλοποίησης της τρισδιάστατης εικόνας. Ένα γενικό πρόβλημα στις πρώτες σύγχρονες συσκευές είναι η μειωμένη φωτεινότητα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μη ικανοποιητική ποιότητα. Το πρόβλημα αυτό ευελπιστούμε ότι θα βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό με τις νέες τηλεοράσεις, άλλα και με τα νέα βελτιωμένα γυαλιά. Συνεπώς, θα ήταν κάλο να περιμένουμε να ωριμάσει η τεχνολογία, μέχρι να κατασταλάξουν και οι διάφοροι κατασκευαστές στις προδιαγραφές των προϊόντων τους.

3. Το πιο σημαντικό κομμάτι της αναπαραγωγής, τα γυαλιά, χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην τρισδιάστατη αναπαραγωγή της ταινίας “The Power of Love” το 1922. Ανήκαν στην κατηγορία των filtered lenses, πιο γνωστόν και σαν ανάγλυφων, με πράσινο (ή μπλε) και κόκκινο διαχωρισμό για τα μάτια. Τα σύγχρονα γυαλιά ονομάζονται activeshutter. Η λειτουργία τους στηρίζεται στον υψηλό ρυθμό προβολής εικόνων σε συνδυασμό με τους διαφανείς φακούς LCD, οι οποίοι αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν την τρισδιάστατη ψευδαίσθηση με το να σκοτεινιάζουν τον κάθε φακό ξεχωριστά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα (εκατοστά του δευτερόλεπτου), παρουσιάζοντας τη σωστή εικόνα σε κάθε μάτι.

4. Αναφορικά με διάφορους κινδύνους από την χρήση των τρισδιάστατων συσκευών πολλά έχουν γράφει και θα γράφουν, όπως γίνεται σε κάθε νέα τεχνολογία. Είναι γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε ζαλάδες, πονοκεφάλους και πόνους στα μάτια μετά από χρήση τρισδιάστατων συσκευών απεικόνισης (γεγονός που εκφράζεται πλέον και στις οδηγίες χρήσης των συσκευών). Όμως, με συνετή χρήση και δοκιμή πριν από την αγορά τα οποία προβλήματα θα είναι μειωμένα.

5. Η τρισδιάστατη δημιουργία περιεχόμενου είναι ακόμη μια απαιτητική διαδικασία (εξαιτίας του νέου της τεχνολογίας). Για αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προεργασία πριν από κάθε γύρισμα, δόκιμες και υπολογισμούς μέχρις ότου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης, απαιτεί πολλές ώρες προ-επισκόπησης και διαχωρισμού των διαφόρων στοιχείων σε κάθε επίπεδο βάθους έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ευχάριστο για τα μάτια.

Σαν μια γενική εκτίμηση θα ήταν κάλο οι υποψήφιοι αγοραστές να περιμένουν την επόμενη γενιά συσκευών τρισδιάστατης απεικόνισης, ελπίζοντας μέχρι τότε να έχουν διαμορφωθεί κοινά – αυστηρά πρότυπα, να επιλυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν, και το σημαντικότερο, να αυξηθεί η ποσότητα τέτοιων προγραμμάτων.

This entry was posted in Cinema, Home Cinema, Panasonic, Technology and tagged , , . Bookmark the permalink.