Το πολλά υποσχόμενο Flash 10.1 της Adobe θα χρησιμοποιηθεί στα smartphones (Android, WebOS, Windows Mobile) και στα desktops, στο πρώτο μισό του έτους, δηλαδή λίγο νωρίτερα από ότι αναμενόταν.

Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Σε ότι αφορά τις συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android, θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον την έκδοση 2.1, καθώς είναι η μόνη έκδοση που μπορεί να υποστηρίξει το Flash. Οπότε, ξεχάστε το Flash 10.1 για όλες τις συσκευές, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, εκτός του Motorola Droid και του Google Nexus One.

Ακόμη, δεν είναι απαραίτητο ότι η υποστήριξη του Flash 10.1 θα γίνει αυτόματα από όλες τις συσκευές. Η εταιρία ελπίζει ότι τουλάχιστον τα μισά smartphones θα έχουν Flash Player μέχρι το 2012, ενώ το Flash 10.1 θα υποστηρίζεται από μερικά tablets που θα έχουν επεξεργαστή Nvidia Tegra 2, Qualcomm Snapdragon ή Freescale i.MX515.

Η Adobe θέλει να κάνει γνωστό ότι ο πόλεμος Flash vs HTML5 δεν υφίσταται, από τη στιγμή που η ίδια το υποστηρίζει όπως και τα υπόλοιπα web standards. Παρόλα αυτά, τονίζει ότι το HTML5 είναι μερικά χρόνια πίσω σε σχέση με το Flash, ενώ για την κακή απόδοση του Flash στα Mac ευθύνεται η Apple, αφού δεν τους δίνει πλήρη πρόσβαση στα API.

Επιπλέον, η Adobe τονίζει ότι το Flash τρέχει γενικά γρηγορότερα στα Windows από ότι στο OS X, διότι η απόδοση είναι κατά 20% χειρότερη με τον compiler GCC του OS X, καθώς επίσης τρέχει κατά 20% γρηγορότερα στον IE8 από ότι στον Firefox.

Με τον Flash 10.1 η απόδοση στα Mac αναμένεται να βελτιωθεί αισθητά, αφού θα χρησιμοποιεί το CoreAnimation.

[πηγή Gizmodo]
Advertisements