Ένα εξαιρετικό άρθρο από τον Adrian Ludwig της Adobe, ο οποίος εκφράζει τον προβληματισμό του για την πολιτική της Apple σχετικά με τις πλατφόρμες.

'' Την Τετάρτη εξέφρασα μερικούς προβληματισμούς σχετικά με το νέο iPad και την πολιτική της Apple για τη χρήση δικών της κλειστών πλατφόρμων. Από τότε, η Apple παρουσίασε ένα video της ομιλίας και μέσα σε δύο λεπτά, παρατήρησα τουλάχιστον 5 φορές αδυναμία προβολής πληροφοριών από το Διαδίκτυο. Σε συζητήσεις που είχα με αρκετό κόσμο αναρωτηθήκαμε γιατί η Apple θεωρεί ότι το iPad θα παρέχει μια εξαιρετική εμπειρία περιήγησης στο Ιντερνετ.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές θεωρίες για τη μη υποστήριξη του Flash Player από το iPad, οι οποίες δεν έχουν νόημα:

"Η τεχνολογία Flash δεν είναι ελεύθερη"

Οι προδιαγραφές του Flash file format είναι ελεύθερες και χωρίς περιορισμούς, οπότε η Apple μπορεί να δημιουργήσει το δικό της Flash player εάν το επιθυμεί. Εάν η Apple μας ζητήσει το source code του Flash Player θα της το δώσουμε ευχαρίστως, όπως κάναμε και με τους υπόλοιπους κατασκευαστές συσκευών.

"Η Apple δεν θέλει να πληρώσει για το Flash Player"

Η Apple μπορεί να τοποθετήσει Flash Player στο iPad (και στο iPhone) χωρίς να πληρώσει δεκάρα στην Adobe ή σε οποιονδήποτε άλλο. Το Flash Player ήταν πάντα δωρεάν για όλους τους καταναλωτές παγκοσμίως και είναι επίσης δωρεάν στη διάθεση των κατασκευαστών συσκευών μέσω του Open Screen Project. Σήμερα υπάρχουν πολλές τέτοιες συσκευές που το χρησιμοποιούν.

"Δεν θέλουμε το Flash στο iPad (ή το iPhone)"

Καμία αντίρρηση, σεβόμαστε την ικανότητα που έχετε στις επιλογές σας και ότι δεν θέλετε να συμπεριλάβετε το Flash Player σε κάποια από τις συσκευές σας. Όμως, θα θέλαμε να είναι στις επιλογές των εκατομμυρίων ανθρώπων που το έχουν ζητήσει.

"Το Flash δεν θα έχει καλή επίδοση στο iPad (iPhone)"

Είναι αρκετά γρήγορο σε άλλες συσκευές που το χρησιμοποιούν και έχουν παρόμοιους επεξεργαστές (ή και χειρότερους) βασισμένους στην αρχιτεκτονική ARM. Τα Palm Pre, Google Nexus One, Motorola Droid κ.ά, τρέχουν εξαιρετικά εκδόσεις beta του Flash Player 10.1.

"Το HTML5 αντικαθιστά το Flash"

Αυτό είναι μια παραπλάνηση για να παραμείνει κλειστή μια πλατφόρμα τραβώντας την προσοχή σε μια άλλη ανοικτή τεχνολογία. To HTML5 και το Flash δεν είναι σε καμία περίπτωση αποκλειστικά. Όπως και τα HTML4 και Flash, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι δύο, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι δύο αυτές τεχνολογίες εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.  Στις συσκευές που χρησιμοποιούν το Android, υποστηρίζονται εύκολα τόσο το HTML5 όσο και το Flash.

Για να γίνω πιο σαφής, η ανησυχία μου δεν αφορά μόνο το Flash στο iPad. Αφορά γενικότερα την ενοχλητική τάση της Apple να μην χρησιμοποιεί ευρείες κατηγορίες καινοτομιών στις πλατφόρμες της. Στο iPad φαίνεται ότι οι προγραμματιστές δεν θα μπορούν να φτιάξουν εφαρμογές σε Java, .net, Python, Ruby, Perl και άλλες γλώσσες (συμπεριλαμβανόμενης της Flash). Ακόμη, οι χρήστες δεν θα μπορούν να εγκαταστήσουν τα Firefox, Opera, IE ή οποιονδήποτε άλλο third-party browser. Υπάρχουν αναρίθμητα τέτοια παραδείγματα εφαρμογών και τεχνολογιών τις οποίες δεν επιτρέπει η Apple, χωρίς να εξηγεί το γιατί.

Επίσης, η καινοτομία δεν αφορά μόνο την τεχνολογία, αλλά και άλλα επιχειρηματικά μοντέλα. Οι προγραμματιστές δεν θα μπορούν να καινοτομήσουν ούτε επάνω σε αυτή τη νέα πλατφόρμα. Στην καλύτερη περίπτωση, όσοι από αυτούς ασχοληθούν με το iPad θα υπόκεινται στην φορολογία του 30% που υποβάλει η Apple στο App Store. Στην χειρότερη, οι δημιουργοί θα ξοδεύουν χρόνο και χρήμα για προϊόντα που δεν θα φτάσουν ποτέ στην αγορά, επειδή η μοναδική οδός που υπάρχει ελέγχεται από την Apple και είναι αδιαφανής. Σε κάθε περίπτωση, η Apple είναι ο δεσμοφύλακας που ελέγχει τους προγραμματιστές και το υλικό που φτάνει στους καταναλωτές.

Η ιστορία έχει δείξει ότι οι περιορισμοί στην τεχνολογία και την επιχειρηματική δραστηριότητα επιφέρουν πολύ αρνητικά αποτελέσματα για τις κλειστές πλατφόρμες.

Η ενθάρρυνση της καινοτομίας δεν χρειάζεται μαγικά. Χρειάζεται ανοικτές πλατφόρμες. Η Apple το κατάλαβε αυτό με το Mac OS. Πλέον ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει οποιαδήποτε εφαρμογή θέλει και να την μεταδώσει όπως θέλει. Στην Adobe, λατρεύουμε τα Mac που χρησιμοποιούμε και είμαστε από τους μεγαλύτερους δημιουργούς software για τα Mac.

Το iPad θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική πηγή καινοτομίας. Θα ήταν απογοητευτικό να το δούμε αποκλεισμένο για χάρη του Apple Tax.

Στην Adobe, στρέφουμε ήδη την προσοχή μας στο ξεκλείδωμα των mobile πλατφόρμων. Το Google Android OS βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας, ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 50 συμμετέχοντες στο Open Screen Project που εργάζονται για την παροχή συνεχούς ανοικτής πρόσβασης για τις συσκευές.

Ο στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν ό,τι θέλουν, με οποιαδήποτε τεχνολογία θέλουν, να έχουν άμεση πρόσβαση στους χρήστες και την ευελιξία να δώοσυν τις δημιουργίες τους στην αγορά. Το Διαδίκτυο έχει αποδείξει ότι αποτελεί ένα ισχυρότατο εργαλείο καινοτομίας επειδή παρέχει πρωτόγνωρη ελευθερία σε δημιουργούς και χρήστες".

[via Adobe]
Advertisements