Αερογραφίτης. Αυτό είναι το νέο υλικό που κατασκεύασαν ερευνητές από τα Hamburg University of Technology και University of Kiel, το οποίο κατασκευάστηκε από ένα δίκτυο κενών νανοσωλήνων άνθρακα και παίρνει πανεύκολα τον τίτλο του "ελαφρύτερου υλικού που κατασκευάστηκε ποτέ" με πυκνότητα λιγότερο από 0.2 milligram ανά κυβικό εκατοστό (mg/cm³).

Aerographite: The World's lightest Material

Όπως βλέπετε από τη φωτογραφία (Tuhh, Karl Schulte/DPA/Press Association Images) του ηλεκτρονικού μικροσκόπιου (σε νανοκλίμακα), ο αερογραφίτης είναι εξαιρετικά πορώδης (ουσιαστικά κενός χώρος), αλλά σε μεγάλη κλίμακα θα έμοιαζε με ένα μαύρο σφουγγάρι.

Πριν από τον αερογραφίτη, το ρεκόρ κατείχαν το aerogel (το χρησιμοποίησε η NASA για να συλλέξει σκόνη από έναν κομήτη) με πυκνότητα 1 mg/cm³ (δηλαδή 99,9% κενός χώρος) και έπειτα o "μεταλλικός αφρός" (metallic microlattice) με πυκνότητα 0.9 mg/cm³.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιότητες του, ο αερογραφίτης μπορεί να συμπιεστεί κατά παράγοντα 1000 προτού επανέλθει στο αρχικό μέγεθος του, αντέχει 35 φορές μεγαλύτερο βάρος από το aerogel, ενώ είναι ηλεκτρικά αγώγιμο και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε εξαιρετικά λεπτές και ελαφριές μπαταρίες.

Οι πιο καταρτισμένοι μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την εργασία εδώ.

[via Gizmodo]

Advertisements
3 comments

Comments are closed.