Η Opera ανακοίνωσε ότι η Apple ενέκρινε τελικά την κυκλοφορία του Opera Mini για το iPhone. Η εφαρμογή αυτή είναι η πρώτη που δεν χρησιμοποιεί το WebKit της Apple, ενώ η Opera υπόσχεται μεγαλύτερες ταχύτητες σερφαρίσματος, καθώς το περιεχόμενο των ιστοσελίδων που προβάλλονται συμπιέζεται κατά 90% με αποτέλεσμα να διαβάζονται πολύ πιο γρήγορα.

Εκτός από την ταχύτητα, το Opera Mini θα διαθέτει και χαρακτηριστικά που συναντά κανείς σε ένα desktop, όπως η επιλογή Speed Dial (Top Sites για το Safari 4) με την οποία ο χρήστης μπορεί να ξεφυλλίσει τις αγαπημένες του ιστοσελίδες.

Η έγκριση της Apple μπορεί να εξέπληξε πολλούς, αλλά ίσως πρόκειται για μια επιβράβευση του τρόπου λειτουργίας του Opera Mini, καθώς οι ιστοσελίδες δεν παρουσιάζονται απευθείας στο iPhone, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζεται το υλικό που απαγορεύει η Apple. Άλλωστε, η εταιρία πάντα επέτρεπε την παρουσία ανταγωνιστικών browser αρκεί αυτοί να χρησιμοποιούν το δικό της WebKit για την τοπική εμφάνιση ιστοσελίδων.

Η Opera διαφημίζει την εφαρμογή της εδώ και αρκετό καιρό, με αποτέλεσμα πολλοί να θεωρούν ότι ίσως αλλάξει η πολιτική της Apple. Η αλήθεια είναι ότι μειώνονται κάπως οι συγκρούσεις με τους ανταγωνιστικούς browsers και αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανιστούν μελλοντικά και άλλοι από αυτούς σαν εφαρμογές για το iPhone, αλλά μοιάζει δύσκολο οι μεγάλες εταιρίες (Mozilla, Microsoft) να ασχοληθούν με τη δημιουργία τέτοιου είδους browser.

Η εφαρμογή δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα στο App Store, αλλά αναμένεται ότι θα είναι διαθέσιμη μέσα στις επόμενες ώρες.

[πηγή SlashGear]
Advertisements