Μία ενδιαφέρουσα αναφορά του Gizmodo.com. όπως την παρουσιάζει το iPhonehellas.gr

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές εκπρόσωποι της εταιρείας άρχισαν τις διαπραγματεύσεις με μεγάλα film studios σχετικά με την ενεργοποίηση της δυνατότητας των χρηστών του iTunes για την αποθήκευση του περιεχομένου τους στους servers της εταιρείας. Συν το ότι θα επιτρέπεται και η μετάδοση τηλεοπτικών σειρών αλλά και μουσικής.

Οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα βίντεο από διάφορες συσκευές που θα είναι συνδεδεμένες στο ίντερνετ. Φυσικά, το iPad θα είναι για την Apple το ιδανικότερο μέσο για την προώθηση αυτής της συνεργασίας αν και επίσημα η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε πάνω στο θέμα.

Ένα μήνα πριν η Apple είχε τις ίδιες συζητήσεις με μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες για ένα παρόμοιο σχέδιο που συμπεριλάμβανε την μετάδοση μουσικής. Σκοπός της Apple είναι η δημιουργία ψηφιακών βιβλιοθηκών όπου οι χρήστες θα μπορούν να αποθηκεύσουν το περιεχόμενό τους. Ουσιαστικά θέλουν να εξαλείψουν την ανάγκη για τους σκληρούς δίσκους, σύμφωνα με πηγές.

To συνεχές γέμισμα των σκληρών δίσκων των χρηστών με τραγούδια, βίντεο και άλλου είδους υλικό έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι καταναλωτές αποτρέπονται από την αγορά περισσότερου υλικού γιατί πολύ απλά δεν θα έχουν τον απαραίτητο αποθηκευτικό χώρο. Και αυτό είναι κάτι που θα πλήξει το iTunes Store αργά ή γρήγορα.

Βέβαια, πριν η Apple αφήσει τους χρήστες της να αποθηκεύουν τις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές τους στο cloud θα πρέπει να έχει την άδεια των εταιρειών. Κάτι που θα αποδειχθεί αρκετά δύσκολο καθώς πρέπει να υπάρξει η σιγουριά για τις εταιρείες ότι αυτή η λύση θα είναι βιώσιμη και σε συσκευές ή υπηρεσίες άλλων εταιρειών εκτός της Apple.

“The studios are very concerned that they’re going to get roped into somebody’s proprietary platform. They want a world where consumers have a relationship with the content and not with the device or the service. They are in a position to force Apple to go along and make sure that if content bought from iTunes will play on a Nokia phone. That is very un-Apple like. Apple would prefer not to do this. But it just doesn’t have the leverage it once did. Apple can’t dictate terms or position itself as a digital savior.”

O λόγος που η Apple δεν έχει την ίδια διαπραγματευτική δύναμη που είχε με τη μουσική είναι ότι υπάρχουν περισσότεροι παίκτες στο παιχνίδι που είναι διατεθιμένοι να δώσουν στα studios αυτό που θέλουν.

Η δημιουργία ενός cloud είναι σχεδόν σίγουρο από την Apple. Η νέα server farm που χτίζεται στη Βόρεια Καρολίνα αποτελεί ισχυρό πειστήριο. (βλ. Aerial view of Apple’s new server farm) ενώ η εξαγορά της μουσικής υπηρεσίας Lala πριν λίγους μήνες συνηγορεί στην πεποίθηση αυτή.

Πάντως, ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί θα αποτελέσει η επιτυχία του iPad στην αγορά. Έχοντας μια συσκευή όπως το iPad δημοφιλή μεταξύ των χρηστών δίνει ένα πολύ καλό πλεονέκτημα στην Apple απέναντι στους ανταγωνιστές της. Η όμορφη οθόνη του iPad αποτελεί ιδανικό μέσο προβολής ταινιών και θα οδηγήσει σε αύξηση των αγορών στο iTunes Store.

[πηγή iphonehellas]
Advertisements