Έρευνα: Οι εφαρμογές ίσως δεν σε ακούν, αλλά κάποιες καταγράφουν την οθόνη σου...

Η θεωρία ότι τα smartphones και κατ' επέκτασιν οι μεγάλες εταιρείες μας παρακολουθούν μέσα από τα μικρόφωνα, δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε πρόκειται να φύγει ο φόβος τόσο εύκολα παρά τις συνεχόμενες διαψεύσεις. Γι' αυτό το λόγο, ερευνητές του Northeastern University αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν δοκιμές για να εξετάσουν αν όντως το smartphone ακούει τον χρήστη με σκοπό να του σερβίρονται στοχευμένες διαφημίσεις.

Η έρευνα τους έγινε σε 17260 εφαρμογές Android του καταστήματος Google Play χρησιμοποιώντας 10 smartphones που έτρεχαν ένα αυτοματοποιημένο πρόγραμμα, αν και υπήρχαν διάφοροι περιορισμοί (π.χ. δεν μπορούσε να δημιουργήσει usernames και passwords για να γίνονται logins σε λογαριασμούς) και το πόρισμα τους είναι ότι δεν βρήκαν αποδείξεις για παρακολούθηση των συζητήσεων.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ορισμένες εφαρμογές καταγράφουν σε video την οθόνη του χρήστη και στέλνουν αυτόματα εικόνα σε τρίτους. Για παράδειγμα, η εφαρμογή goPuff (για delivery φαγητού) χρησιμοποιούσε μια υπηρεσία της Appsee (ασχολείται με mobile analytics) για να καταγράφει τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών στην εφαρμογή, με το video στη συνέχεια να αποστέλλεται στην Appsee.

Η επίσημη θέση της Appsee για το ζήτημα είναι η εξής:

"Οι καταγραφές των χρηστών αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για την μέθοδο ποσοτικής ανάλυσης της εταιρείας μας. Μας προσφέρουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ακριβώς τις κινήσεις τους μέσα στην εφαρμογή. Κάθε tap, κάθε swipe και κάθε ενέργεια στην οθόνη καταγράφεται, έτσι ώστε να βλέπουμε άμεσα την εμπειρία χρήσης στην εφαρμογή"

Να σημειωθεί ότι η goPuff δεν ενημέρωνε τους χρήστες για το γεγονός ότι καταγράφει τη δραστηριότητα τους, αλλά μετά τη δημοσίευση της έρευνας ξαφνικά προστέθηκε η πολιτική της Appsee στους Όρους Χρήσης της εφαρμογής. Επιπλέον, η εταιρεία αφαίρεσε τον κώδικα της Appsee από την τελευταία έκδοση του goPuff για Android και iOS, με αποτέλεσμα η Appsee να την κατηγορεί τώρα για κακή χρήση της τεχνολογίας της....

"Η έρευνα μας αποκαλύπτει ορισμένα ανησυχητικά δεδομένα στο οικοσύστημα Android, όπως εφαρμογές που καταχράζονται την πρόσβαση τους στις πληροφορίες της συσκευής για να μοιράζονται εικόνες και video με τρίτους χωρίς να ενημερώνουν τον χρήστη."

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι η έρευνα δεν αποκλείει εντελώς το ενδεχόμενο καταγραφής των συνομιλιών, απλά δεν βρέθηκαν αποδείξεις.

[via]

Loading