Η ARM αποκάλυψε την τεχνολογία DynamIQ, την επόμενη γενιά της multi-core αρχιτεκτονικής που θα χρησιμοποιήσει για την κατασκευή των μελλοντικών SoCs της, τα οποία προορίζονται για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες κάθε συνδεδεμένης συσκευής από smartphones και tablets μέχρι έξυπνα gadgets και οικιακές συσκευές.

Η τεχνολογία DynamIQ αποτελεί ουσιαστικά εξέλιξη της big.LITTLE που εκμεταλλευόμαστε τα τελευταία χρόνια στις φορητές συσκευές μας. Η τεχνολογία big.LITTLE επιτρέπει τον διαχωρισμό του SoC σε ομάδες (clusters) πυρήνων έτσι ώστε να απασχολεί μόνο αυτούς που χρειάζεται για την εκτέλεση μιας διεργασίας, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται σημαντικά η απόδοση και να μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας. Με την big.LITTLE είναι εφικτή η ομαδοποίηση έως και 4 πυρήνων συγκεκριμένου τύπου σε ένα SoC, γι' αυτό συνήθως συναντάμε π.χ. σε έναν octa-core επεξεργαστή 4x πυρήνες υψηλής απόδοσης Cortex-A73 + 4x πυρήνες χαμηλότερης απόδοσης Cortex-A53.

Τώρα, με την τεχνολογία DynamiIQ θα είναι εφικτή η ομαδοποίηση έως και 8 πυρήνων διαφορετικού τύπου σε ένα cluster, άρα θα βλέπουμε cluster που θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα πυρήνες A73 - A72 - A53 κλπ. που θα μοιράζονται μεν την ίδια μνήμη, αλλά θα είναι δε εφικτή η διαχείριση της τάσης, της συχνότητας κλπ. για κάθε έναν από αυτούς ξεχωριστά μέσα στο συγκεκριμένο cluster.

Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί τεράστια ευελιξία στους κατασκευαστές για να δημιουργήσουν επεξεργαστές που θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης συσκευής σε απόδοση, ενεργειακή κατανάλωση και ασφάλεια. Η εταιρεία δηλώνει ότι θα δούμε clusters 1+3, 2+4, 1+7 κλπ. που θα χρησιμοποιηθούν στις επόμενες 100 δισ. συσκευές μέχρι το 2021.

Παράλληλα, η ARM επανασχεδιάζει και το σύστημα των μνημών για να ενεργοποιούνται μόνο τα memory modules που χρειάζονται κάθε φορά για την εκτέλεση μιας διεργασίας, γεγονός που επίσης συνεισφέρει στην αύξηση της απόδοσης και την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

 

Αναμένουμε πιο αναλυτικές πληροφορίες για την τεχνολογία DynamIQ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

[ARM]

Advertisements