BASIC: 50 χρόνια ιστορίας για τη γλώσσα προγραμματισμού

basic

Ήταν η 1η Μαΐου 1964 όταν δύο μαθηματικοί από το Darmouth College (John G. Kemeny και Thomas E. Kurtz) σύστησαν στον κόσμο την γλώσσα προγραμματισμού BASIC, για να δώσουν τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να δημιουργεί προγράμματα σε έναν υπολογιστή χωρίς να έχει ουσιαστικές γνώσεις προγραμματισμού.

Οι δημιουργοί είχαν στόχο τη δημιουργία μιας γλώσσας προγραμματισμού που θα χρησιμοποιεί απλές καθημερινές λέξεις (π.χ. HELLO και GOODBYE αντί LOGON, LOGOFF), σε αντίθεση με τις περίπλοκες γλώσσες FORTRAN και ALGOL της εποχής. Επιπλέον, η BASIC είχε το πλεονέκτημα ότι λειτουργούσε και σαν compiler, εκτελώντας το πρόγραμμα του χρήστη άμεσα, κάτι που για εκείνη την εποχή ήταν πραγματικά επανάσταση.

Η BASIC (Beginner’s All-Purpose Symbolic Instruction Code) έπαιξε τρομερά σημαντικό ρόλο για την εξάπλωση των υπολογιστών, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι σε αυτή βασίστηκαν οι Paul Allen και Bill Gates για τον πρώτο υπολογιστή της Microsoft (Altair BASIC - 1975), ενώ στη συνέχεια την εξέλιξαν στη Microsoft BASIC που χρησιμοποιήθηκε εκτενέστατα στους υπολογιστές μέχρι να κυκλοφορήσει το Windows OS.

Για περισσότερες πληροφορίες και πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία αξίζει να διαβάσετε ολόκληρο το αφιέρωμα του περιοδικού TIME.

Loading